Ostalo

Sme�no

Obeležavanje Arlijevdana: Praznik Svetog Agatonika i narodni običaji!

4. septembar je dan posvećen Svetom mučeniku Agatoniku, poznatom i kao Arlijevdan. Ovaj hrišćanski svetitelj iz 4. veka, koji je propovedao u Nikomediji tokom progona hrišćana, postao je simbol vere i hrabrosti. Danas, dok se u Srbiji obeležava njegov praznik, narod prati tradicije i običaje povezane sa ovim danom, uključujući vašare i kupovinu, verujući da donose prosperitet i obnovu prijateljstava.

Obeležavanje Arlijevdana: Praznik Svetog Agatonika i narodni običaji! Foto: Printscreen Youtube/ohridski prolog




Srpska pravoslavna crkva 4. septembra slavi Svetog mučenika Agatonika, hrišćanskog svetitelja iz 4. veka, poznatog u narodu i kao Arlijevdan. Sveti Agatonik je bio aktivan u Nikomediji, gde je propovedao jevanđelje među Grcima koji su tada bili pagani.

Tokom vladavine cara Maksimijana i progona hrišćana, Sveti Zotik je uhapšen zajedno sa svojim učenicima, koji su razapeti na krstove. On je doveden u Nikomediju, gde su, pored njega, uhvaćeni i drugi hrišćani poput Prinkipsa, Teoprepija, Akindina, Severijana, Zenona i mnogih drugih. Svi su odvedeni u Vizantiju. Tokom putovanja, Sveti Zotik, Teoprepije i Akindin su umrli, dok je Sveti Severijan ubijen kod Halkidona. Svetog Agatonika i druge mučenike su konačno odveli u Silimvriju u Trakiji, gde su, nakon teških mučenja, pogubljeni pred carem Maksimijanom.

Kasnije je u Carigradu izgrađen hram u čast Svetog Agatonika. Dan Svetog Agatonika pada tokom Međudnevice, perioda između Male i Velike Gospojine, kada se širom Srbije održavaju tradicionalni vašari i narodni sabori.




Foto: Printscreen Youtube/ohridski prolog


Narod veruje da je na Arlijevdan povoljno trgovati, što dovodi do velikih okupljanja kupaca i prodavaca. Takođe, smatra se da je ovo vreme idealno za obavljanje velikih kupovina i obnavljanje prijateljstava, kako bi svi ušli u zimu u miru i blagostanju.

Zanimljivo je da je Sveti Agatonik bio slava srpskog pesnika Jovana Dučića, a njegovi potomci u Trebinju i okolini i dalje obeležavaju Arlijevdan kao svog zaštitnika.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>