Ostalo

Sme�no

Sveti Andrej Stratilat: Molite se za zdravlje porodice i zaštitu od bolesti! (VIDEO)

1. septembra Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Svetog Andreja Stratilata, hrabrog rimskog tribuna čija je vera u Hrista donela čuda i pobede. Na ovaj dan vernici veruju da molitva ovom svetitelju može doneti zdravlje i zaštitu za celu porodicu. Saznajte zašto je ovaj svetac postao simbol hrabrosti i mučeništva, i kako vam njegove molitve mogu pomoći danas.

Sveti Andrej Stratilat: Molite se za zdravlje porodice i zaštitu od bolesti! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Ognjen Stanković





Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Andreja Stratilata, hrabrog tribuna iz rimskog doba, koji je postao simbol vere i mučeništva. Sveti Andrej, rodom iz Sirije, bio je oficir u rimskoj vojsci tokom vladavine cara Maksimijana. Njegova hrabrost i vera u Hrista vodili su ga u borbu protiv Persijanaca, gde je sa svojim vojnicima izvojevao pobedu. Iako još nekršten, Andrej je verovao u Hrista i hrabrio svoje vojnike da učine isto, što ih je i dovelo do pobede.

Međutim, zbog zavisti i optužbi kao hrišćanin, Andrej je bio podvrgnut strašnim mukama. Iako su ga mučili na užarenom gvozdenom krevetu, vatra nije mogla da mu naškodi, jer se molio Bogu za pomoć. Nakon ovih muka, car je naredio da ga puste na slobodu, ali Andrej je znao da ga čeka mučenička smrt. Poveo je svoje vojnike u Tars Kilikijski, gde ih je krstio episkop Petar, a potom su svi postradali u jermenskoj planini Tavros, ne braneći se, već želeći da umru za Hrista.

 

Običaji i verovanja


Na mestu gde su prolili krv, izvorila je lekovita voda, koja je isceljivala bolesti. Vernici veruju da je današnji dan posebno značajan za molitve za zdravlje dece i porodice. Ako se obratite Svetom Andreju iskreno i čistog srca, molitve će biti uslišene, a vaši najmiliji će biti zaštićeni od bolesti. Poseta crkvi i molitva ovom svetitelju može doneti blagoslov i zdravlje u vaše domove.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>