Ostalo

Sme�no

Revolucija u proizvodnji čokolade: Inovacija koja menja sve!

Švajcarski naučnici su osmislili potpuno novi način proizvodnje čokolade, koristeći ceo plod kakaovca bez dodavanja šećera. Otkrijte kako ova inovacija može promeniti svet čokolade i zbog čega svi pričaju o tome.

Revolucija u proizvodnji čokolade: Inovacija koja menja sve! Foto: Pixabay




Zamislite da umesto da uživate u sočnoj jabuci, zadržite samo njene semenke, a ostatak bacite – upravo tako se tradicionalno postupa s kakaovcem u proizvodnji čokolade.


Međutim, švajcarski naučnici su osmislili novu tehniku koja omogućava da se ceo plod kakaovca iskoristi u proizvodnji čokolade, i to bez dodavanja šećera! Naučnik Kim Mišra i njegov tim sa prestižnog Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu razvili su čokoladu koja koristi ne samo semenke, već i pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.

Ova inovacija privlači pažnju zbog svoje efikasnosti, budući da tradicionalna proizvodnja čokolade koristi samo semenke, dok se ostatak ploda, bogat hranljivim materijama, obično baca i ostavlja da propadne. Ključ novog recepta leži u slatkom soku kakaovca, koji ima voćni ukus nalik ananasu.



Foto: Pixabay



Sok, sa 14% prirodnog šećera, destiluje se u koncentrisani sirup i kombinuje s pulpom i osušenom korom, stvarajući slatki žele. Kada se ovaj žele pomeša sa kakaovim semenjem, potreba za dodatnim šećerom potpuno nestaje. Mišra svoj izum vidi kao najnoviji doprinos dugoj tradiciji inovacija u švajcarskoj industriji čokolade.

U 19. veku, Rudolf Lint, čije ime je postalo sinonim za kvalitetnu čokoladu, slučajno je otkrio ključni korak u mešanju tople čokoladne mase, ostavljajući mikser da radi celu noć. Rezultat je bila savršeno glatka i slatka čokolada.

Možda vas interesuje:
Film Bol o tragediji u Ribnikaru na prestižnom festivalu u Berlinu! (VIDEO)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS

Povezane vesti:


>