Ostalo

Sme�no

Čudesna priča o Bogorodici Vratarnici: Jedina ikona koja čuva manastir na Svetoj Gori (FOTO)

Poznato je da manastiri obično čuvaju ikone, ali ovo je jedina ikona koja čuva manastir.

Čudesna priča o Bogorodici Vratarnici: Jedina ikona koja čuva manastir na Svetoj Gori (FOTO) Foto: privatna arhiva



Ikona "Vratarnica", poznata kao "Ikona Bogorodice Vratarnice" ili "Bogorodica Vratarnica" je veoma cenjena ikona u pravoslavnom hrišćanstvu, posebno na Svetoj Gori  u Grčkoj. 

Ikona se često povezuje sa manastirom Iviron na Svetoj Gori i poznata je pod imenom "Panagia Portaitissa", što znači "Vratarnica" ili "Čuvar vrata".

Legenda o Ikoni Vratarnici:

Prema predanju, ikona potiče iz 9. veka i povezana je sa periodom u istoriji Vizantije kada su slike i ikone bile zabranjene, a mnoge su bile uništavane.

Jedna pobožna udovica, kako bi zaštitila ikonu, bacila ju je u more u današnjoj Turskoj, verujući da će je voda sačuvati.


Foto: privatna arhiva

Nekoliko godina kasnije, monasi iz manastira Iviron primetili su svetlost iz mora koja je dolazila od ikone. Uz molitve i post, uspeli su da dođu do nje, iako je ona sama "doplovila" do obale ispred manastira.

Ikona je stavljena u manastirsku crkvu, ali sledećeg jutra je pronađena iznad ulaza u manastir. Monasi su je tri puta vraćali u crkvu, ali se ona uvek iznova pojavljivala iznad vrata. Verovalo se da je Bogorodica time pokazala da želi da čuva manastir sa tog mesta.

Značaj ikone:

Ikona Vratarnica se smatra zaštitnicom monaha i manastira, kao i čitave Svete Gore. Mnogi vernici joj se obraćaju za pomoć, posebno u vreme opasnosti ili nevolje. Originalna ikona se nalazi u manastiru Iviron na Svetoj Gori, ali postoji mnogo kopija koje su rasprostranjene širom sveta.

Ikona je poznata po čudotvornim moćima i često je uključena u molitvene rituale za zaštitu, zdravlje i spasenje.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>