Ostalo

Sme�no

Matilda Manukjan: Od krojačice do kraljice bordela i najbogatije žene Turske

Matilda Manukjan bila je poznata turska poslovna žena jermenskog porekla, koja je postala simbol nevjerojatnog uspeha i kontroverze.

Matilda Manukjan: Od krojačice do kraljice bordela i najbogatije žene Turske Foto: YouTube printscreen/32Gun



Rođena u bogatoj jermenskoj aristokratskoj porodici u Istanbulu, Matilda je započela svoj put u svetu mode kao krojačica. Ipak, njen put ka bogatstvu i uticaju bio je sve osim uobičajenog.

Godine 1992, Matilda je postala najbogatija žena u Turskoj, a njen uspeh je došao iz neočekivanog izvora - javne kuće. Nakon tragične smrti svog muža i smrti oca, Matilda je preuzela bordel koji je njen otac ostavio kao dug. Iako se suočavala sa preprekama, njena sposobnost da prepozna prilike i upravlja poslom rezultirala je impresivnim rastom.

Matilda je brzo transformisala bordel u prosperitetno carstvo. Angažovala je stručnjake i modernizovala rad bordela, čime je stvorila značajne prihode. Do 1994. godine, njeno bogatstvo dostiglo je 200 miliona dolara, a novine su je prozvale "kraljicom bordela". Svojom sposobnošću da generiše prihod, Matilda je postavila rekord po visini poreza plaćenog državi i dobila brojne nagrade, uključujući tursku spomen medalju "Zlatna plaketa", prenosi Still.


Foto: YouTube printscreen/32Gun

Pored bordela, Matilda je investirala u komercijalne nekretnine širom Turske, posedujući tržne centre, hotele, fabrike i luksuznu jahtu. Njen nakit bio je simbol njenog bogatstva, a Matilda je imala poseban afinitet za dijamante.

Iako je uložila velike sume u dobrotvorne svrhe, Matilda nije bila pošteđena kritika i pravnih problema. Optužbe o nelegalnim poslovima i lošem tretmanu zaposlenih nisu je sprečile da nastavi sa svojim poslovanjem. Nakon pokušaja atentata, Matilda je preživela ozbiljne povrede, ali je nastavila da živi još šest godina.

Matilda Manukjan preminula je 17. februara 2001. godine. Njen sin, Kerob Čilingir, nasledio je njeno bogatstvo i vilu u Sišliju, koja je nazvana "M&M muzej". Njena priča je inspirisala seriju koja je, iako nikada nije emitovana, ostala zapamćena u istanbulskoj kulturi.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>