Region

Svet

Mira Stupica opisala stravičan život glumca Bore Todorovića!

Mira Stupica opisala stravičan život svog brata, glumca Bore Todorovića! Tokom Drugog svetskog rata, iako je imao samo 11 godina, Bora je preuzeo ulogu glave porodice, brinući se o majci i sestri.

Mira Stupica opisala stravičan život glumca Bore Todorovića! Foto: Printscreen Youtube/RTS/Nebeska kafana






U svojoj knjizi biografskih sećanja „Šaka soli“, slavna srpska glumica Mira Stupica posvetila je mnoge stranice svom šest godina mlađem bratu, čuvenom glumcu Bori Todoroviću. Tokom Drugog svetskog rata, iako je imao samo 11 godina, Bora je preuzeo ulogu glave porodice, brinući se o majci i sestri.

Policijski čas je bio stalna pretnja - ako ne stigneš na vreme, nema te više. Majka je ostala bez posla, a kuća je bila oštećena u bombardovanju. Hladnoća i sneg ulazili su kroz pukotine na prozorima. Nije bilo hrane ni drva, a kada bismo legli da spavamo, oblačili smo kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. I pored svega toga, nas troje bismo se u toj nevolji smejali. Bora je predlagao da igramo na slovo, na slovo, ali samo s temom hrane. Bora je imao jedanaest godina, a ja sedamnaest kada je odlučio da postane glava porodice - počela je Mira.

Sastavio je neku dasku s točkićima i krenuo na železničku stanicu da radi kao nosač, kako bi nas prehranio. Profesionalni nosači su ga, bez imalo milosti, pretukli i odveli u stanicu. Tamo ga je slučajno pronašao naš komšija Mile, tramvajdžija, i vratio kući, prebijenog i izmučenog. Bora je postao izuzetno snalažljiv. Krao je ugalj s stanice, gume iz nemačkog magacina, pravio đonove i prodavao ih. Krao je gde je stigao, rizikujući život. Jednom su ga Nemci uhvatili dok je s društvom krao konjska sedla iz magacina na Tašmajdanu, poređali ih uza zid, repetirali puške i na komandu "pali" ih dobro udarili čizmama po zadnjici - napisala je Mira Stupica u svojoj knjizi „Šaka soli“.




 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>