Svet

Region

John Aprea, glumac u filmovima Kum II i Puna kuća, preminuo je u 83. godini!

John Aprea, harizmatični karakterni glumac koji je igrao mladog Salvatorea Tessija u filmu Kum II i oca lika Džona Stamosa u seriji Puna kuća, preminuo je u 83. godini.

John Aprea, glumac u filmovima Kum II i Puna kuća, preminuo je u 83. godini! Foto: Printscreen Youtube/Byron Vasquez Jr.



Aprea je preminuo 5. avgusta od prirodnih uzroka u Los Anđelesu, saopštio je njegov menadžer Vil Levin.

Rodom iz Nju Džerzija, Aprea se pojavio u filmovima kao što su 'Caged Heat' (1974) i 'Crazy Mama' (1975) za režisera Džonatana Demmea, kao i 'The Manchurian Candidate' (2004). Takođe je igrao brata muzičkog promotera Reja Sharkija u filmu 'The Idolmaker' (1980) reditelja Tejlora Hakforda i bio deo mafijaškog miljea u filmu 'New Jack City' (1991) reditelja Marija Van Piklsa. Aprea je takođe igrao likove u sapunskoj operi 'Another World' na NBC-u tokom dve decenije (1989-1998), uključujući i ulogu mafijaša Lukasa Castigliana i multimilionera Aleksandra Nikosa, koji su obojica ubijeni od strane žena.

Glumio je kao patrijarh italijansko-američke porodice u seriji 'The Montefuscos' na NBC-u, ali je ova komedija, koju su kreirali Bil Perski i Sam Denoff, trajala samo devet epizoda 1975. godine.

Dok je radio kao barmen u Los Anđelesu, Aprea je upoznao Francisa Forda Coppolu i probao se za ulogu Majkla Korleonea u filmu 'Kum' (1972). Naravno, ulogu je dobio Al Paćino, ali je Aprea dobio priliku da igra u nastavku kao Tessio, mafijaš koji je u originalu tumačen od strane Abea Vigode.

Aprea je imao zapažene uloge kao otac eksterminatora Džesija Katsopolisa, kojeg je igrao Džon Stamos, u seriji 'Puna kuća' na ABC-u od 1988. do 1991. godine, i reprizirao je ovu ulogu u Netflix-ovom rebootu 2017. godine.

Džonatan Aprea rođen je 4. marta 1941. u Englvudu, Nju Džerzi, kao sin italijanskih imigranata. Nakon što je proveo nekoliko godina u Italiji, vratio se u Nju Džerzi i diplomirao 1959. godine na gimnaziji "Dwight Morrow", gde je igrao fudbal.

Aprea se preselio u Njujork u ranim 1960-im godinama kako bi se bavio glumom, zatim se preselio u Los Anđeles gde je igrao ulogu plaćenog ubice u klasičnom filmu sa Stivom Mekvinom, 'Bullitt' (1967). Nakon toga je imao uloge u filmovima kao što su 'The Grasshopper' (1970) i 'Sweet Kill' (1972) reditelja Kurtisa Hansona.






Aprea je takođe ostavio utisak kao mafijaški šef Albert Anastasia u hvaljenom miniserijalu 'The Gangster Chronicles' na NBC-u 1981. godine. Igrao je potporučnika Vinca Novellija u prve dve sezone (1982-1984) akcione serije 'Matt Houston' na ABC-u i imao značajne priče u serijama na CBS-u kao što su šerif Džek North u 'Falcon Crest' 1987. godine i zlikovac Mani Vaskez u 'Knots Landing' 1988. godine.

Njegov glumački repertoar uključivao je i gostujuće uloge u serijama kao što su 'Mannix', 'The Rookies', 'The F.B.I.', 'Wonder Woman', 'Silk Stalkings', 'The Sopranos', 'Cold Case', 'NYPD Blue' i 'CSI', kao i uloge u filmovima 'The Stepford Wives' (1975), 'American Anthem' (1986) i 'The Game' (1997).

Nadživela ga je i treća supruga Betsi (bili su zajedno 25 godina), ćerka Nikole iz prethodnog braka sa glumicom Ninon Aprea, kao i usvojena deca Marika i Valentino. Preminula mu je sestra Rosana.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>