Ostalo

Sme�no

Na Preobraženje, priroda se menja - Verovanje i običaji! (VIDEO)

Na dan Preobraženja, priroda doživljava značajne promene koje najavljuju dolazak jeseni, a ovaj veliki hrišćanski praznik prati bogata tradicija verovanja i običaja. Otkrijte kako su se kroz vekove ljudi pripremali za ovaj preobražajni trenutak i zašto se veruje da na Preobraženje ne treba spavati tokom dana. Saznajte više o posebnostima ovog dana i pogledajte video koji otkriva duboke veze između vere i prirode.

Na Preobraženje, priroda se menja - Verovanje i običaji! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Pravoslavlje




Preobraženje Gospodnje, koje se proslavlja 19. avgusta, označava kraj letnjeg i početak jesenjeg godišnjeg ciklusa običaja. Ovaj praznik, jedan od dvanaest velikih Hristovih praznika u Pravoslavlju, slavi se od 7. veka na Istoku, dok ga je Zapadna crkva uvela u svoj kalendar tek 1457. godine. Prema hrišćanskom verovanju, na ovaj dan se Hristos preobrazio na gori Tavor pred svojim apostolima, zasijavši poput sunčeve svetlosti, dok su se pored njega pojavili proroci Mojsije i Ilija. Ovim čudom, božanska priroda Hristova postala je vidljiva.

Na Preobraženje, priroda se menja - noći postaju hladnije, voda u rekama i jezerima se hladi, što je tradicionalno označavalo kraj sezone kupanja. U narodnom predanju, kaže se da se "preobražava" i kamen u vodi i list u gori, nagoveštavajući dolazak jeseni.

Praznik uvek pada u vreme Gospojinskog posta, pa je trpeza posna, često obogaćena ribom i vinom. U crkvama se na ovaj dan održava obred osvećenja grožđa, a tokom sedam dana slave pevaju se posebne pesme posvećene ovom događaju.




Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram



Običaji vezani za Preobraženje su mnogobrojni i zanimljivi. Žene i devojke koje ustanu pre sunca i malo porade od svakog ženskog posla veruju da će postati vredne domaćice. Na ovaj dan nije dobro kasno ustajati niti spavati tokom dana, jer se veruje da će onaj ko tada zaspi biti dremljiv cele godine. U mnogim mestima održavaju se vašari i narodna veselja, a običaj je da se prvi put proba grožđe.

Zanimljivo je da žene na Preobraženje vežu crveni ili beli konac oko ruke i zamisle želju - ukoliko se konac ne prekine tokom dana, želja će im se ispuniti. Takođe, nije preporučljivo plakati ili provesti ceo dan u kafani, jer se veruje da će to doneti nesreću i loše navike tokom cele godine.

Preobraženje nosi i vremenska predskazanja - veruje se da ako je na ovaj dan lepo vreme, sledeća godina neće doneti dobru letinu. Ovaj praznik nosi sa sobom poruku o promeni, kako u prirodi, tako i u duhovnom životu, podsećajući vernike na važnost preobražaja i duhovnog napretka.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>