Lepota

Ljubav

Čuvaju lepotu i zdravlje: Evo zašto semenke od lubenice nikako ne treba bacati!

Semenke od lubenice često završavaju u kanti za smeće, ali možda ste se iznenadili kada ste saznali da bi ih trebalo sačuvati zbog njihovih brojnih zdravstvenih koristi.

Čuvaju lepotu i zdravlje: Evo zašto semenke od lubenice nikako ne treba bacati! Foto: Freepik.com



Ove male, ali moćne semenke sadrže obilje hranljivih materija koje mogu značajno doprineti vašem zdravlju i lepoti.

1. Bogate hranljivim materijama

Semenke lubenice su izvanredno bogate hranljivim materijama. Sadrže visok nivo magnezijuma, cinka, željeza, proteina i zdravih masti. Magnezijum je ključan za održavanje zdravih kostiju i mišića, dok cink pomaže u jačanju imunološkog sistema i zdravlju kože.

2. Poboljšavaju zdravlje srca

Ove semenke su odličan izvor arginina, aminokiseline koja pomaže u širenju krvnih sudova, čime poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Takođe, sadrže zdrave masti koje mogu pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola i smanjenju krvnog pritiska.

3. Doprinosi zdravlju kože i kose

Semenke lubenice su bogate antioksidansima, uključujući vitamin E, koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ove hranljive materije mogu doprineti zdravlju kože, smanjujući pojavu bora i pomažući u održavanju njenog mladalačkog izgleda. Takođe, vitamin E može poboljšati zdravlje kose, čineći je sjajnijom i jačom.

4. Odlične su za  varenje

Semenke lubenice su dobar izvor vlakana koja su važna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju redovne probave i mogu sprečiti probleme poput zatvora.

5. Energija i vitalnost

Zahvaljujući sadržaju proteina i zdravih masti, semenke lubenice mogu pružiti dugotrajnu energiju i pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Ovo može pomoći u prevenciji naglih padova energije tokom dana.

Kako koristiti semenke lubenice?

Semenke lubenice možete koristiti na različite načine. Mogu se pržiti i jesti kao grickalice, dodavati u salate, smoothie ili koristiti kao dodatak raznim jelima. Pre upotrebe, preporučuje se da ih malo propržite, što ne samo da poboljšava njihov ukus već i olakšava varenje.

Nemojte bacati semenke lubenice – iskoristite njihove zdravstvene prednosti i uživajte u njihovim nutritivnim vrednostima.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>