Svet

Region

Matthew Perry ubijen? Tužilaštvo otkrilo da je glumac bio drogiran namerno

Mreža ljudi motivisanih pohlepom – dva lekara, lični asistent, poznanik i diler droge poznat kao "kraljica ketamina" – urotili su se da obezbede ketamin Matthew-ju Perry-ju , što je dovelo do predoziranja i njegove slučajne smrti prošle godine, saopštile su savezne vlasti u četvrtak.

Matthew Perry ubijen? Tužilaštvo otkrilo da je glumac bio drogiran namerno Foto: YouTube printscreen/NBC



Svi učesnici ovog lanca su optuženi za umešanost u smrt popularnog glumca. Kako je Perry-jeva zavisnost od ketamina postajala sve dublja prošle jeseni, iskoristili su njegovo ranjivo stanje kako bi se obogatili.

Vlasti tvrde da su svi umešani bili svesni rizika koje preduzimaju.

„Znali su da ono što rade može ozbiljno ugroziti gospodina Perry-ja,“ izjavio je američki tužilac Martin Estrada i dodao:  „Ali, ipak su to uradili. Ovi optuženi su bili više zainteresovani za svoj profit nego za Perry-jevo zdravlje.“

Matthew Perry, 54, pronađen je mrtav 28. oktobra 2023. godine, licem nadole u zagrejanom bazenu svog doma u Pacific Palisadesu. 

Medicinski izveštaj je potvrdio da je smrt nastupila kao posledica akutnih efekata ketamina, anestetika poznatog po psihodeličnim svojstvima. 

Prema optužnici, događaji koji su doveli do Perijeve smrti počeli su u septembru kada je doktor iz Santa Monike, Salvador Plasensija, saznao da Peri traži ketamin. 

Iako je ketamin prvobitno bio popularan kao klupski narkotik, sve češće se koristi u terapiji depresije i drugih mentalnih poremećaja, ali nosi ozbiljne zdravstvene rizike.

Plasensija je kontaktirao drugog lekara, Marka Čaveza iz San Dijega, koji je imao kliniku za primenu ketamina. Ubrzo su se dva lekara dogovarala oko cene za koju će Matthew-ju Perry-ju isporučiti lek.

„Pitamo se koliko će ovaj moron platiti.Hajde da saznamo.“  -napisao je Plasensija  u poruci Čavezu, stoji u optužnici. 

Plasensija je nastavio da isporučuje ketamin Perry-ju i njegovom pomoćniku, Kenedu Ivamasi (59). Plasensija je lično ubrizgavao drogu Perry-ju i upućivao Ivamasu kako to da uradi, stoji u optužnici.

Od septembra do oktobra, lekari su Perry-ju isporučili oko 20 bočica ketamina, za koje su naplatili 55.000 dolara u gotovini. Sredinom oktobra, Ivamasa je tražio dodatne izvore ketamina za svog šefa i obratio se Peryy-jevom poznaniku, Ericuu Flemingu. Fleming je stupio u kontakt sa velikim podzemnim dilerom poznatim kao "kraljica ketamina".



Jasvin Sangha, dvostruki državljanin SAD i Velike Britanije, godinama je trgovala ketaminom i drugim drogama. Prema tužiocima, bila je svesna smrtonosnih rizika koje ketamin nosi. 

U jednom ranijem slučaju, muškarac je preminuo od predoziranja ketaminom koji je nabavio od nje. Nakon njegove smrti, član porodice je poslao poruku Sanghi: „Ketamin koji si prodala mom bratu ga je ubio.“

Sangha je nastavila da obezbeđuje drogu Perry-ju preko Fleminga, a on je koordinirao isporuku sa Ivamasom. Prema optužnici, 28. oktobra Ivamasa je ubrizgao Perry-ju najmanje tri doze ketamina pomoću špriceva koje je obezbedila Plasensija.

Perry, najpoznatiji po ulozi Chandlera Binga u seriji "Prijatelji", pronađen je mrtav u svom bazenu kasnije tog dana.

„Put Matthew-ja Perry-ja počeo je sa beskrupuloznim lekarima koji su zloupotrebili svoj položaj poverenja jer su ga videli kao priliku za zaradu,“ izjavila je šefica DEA, En Milgram.

 „I završio se sa uličnim dilerima koji su mu prodali ketamin u neobeleženim bočicama.“ - zaključila je. 

Jasvin Sangha (41) i Salvador Plasensija (42) uhapšeni su u četvrtak u južnoj Kaliforniji pod optužbom za zaveru za distribuciju ketamina. Sangha se suočava i sa dodatnim krivičnim delima povezanim s drogom.

Plasensija se pojavio na sudu u lancima i zatvorskoj uniformi, gde se izjasnio da nije kriv. Sud je odredio kauciju od 100.000 dolara za njegovo puštanje na slobodu.

Sudija, koji nadgleda ovaj slučaj, dozvolio je Plasensiji da nastavi svoju praksu, pod uslovom da postavi obaveštenje u svojoj kancelariji koje objašnjava optužbe protiv njega. Pacijenti moraju biti informisani i izraziti razumevanje pre nego što nastave lečenje kod njega.

Sledeće ročište zakazano je za 28. avgust.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>