Ostalo

Sme�no

Ljubav i hrabrost: Supruga mi je na samrti našla devojku!

Životne priče često donose iznenađenja i izazove koje ne možemo predvideti. Kada se suočimo sa neizbežnim promenama, snaga i hrabrost mogu nas voditi ka neočekivanim rešenjima. 

Ljubav i hrabrost: Supruga mi je na samrti našla devojku! Foto: Freepik.com



Priča o Karo i njenom mužu je jedan takav primer, gde ljubav i odlučnost oblikuju sudbine na načine koje retko možemo zamisliti. Kroz borbu sa bolešću, neočekivane odluke i potragu za srećom, ovaj izvanredan par pokazuje kako pravda, saosećanje i želja za srećom mogu prevazići i najteže prepreke.

Ova priča je podssetnik da čak i u najtežim trenucima možemo pronaći svetlost i nadu koja nas vodi dalje.

"Karo je bila slobodnog duha. Od trenutka kada je sedela pored mene u baru u Koloradu 1987. godine, znao sam da je posebna. Venčali smo se 1989. godine i radovao sam se što ću svoj život provesti sa ovom duhovitom i samouverenom ženom.


Foto: Freepik.com

Četiri godine kasnije, primetio sam da Karo čudno hoda. Nekoliko nedelja nakon toga, više nije mogla da vidi da je semafor upalio zeleno.

Upućena je kod neurologa i dijagnostikovana joj je multipla skleroza. Duboko smo se voleli, ali život je postao težak. Do 2009. godine, moj svet se svodio na posao i brigu o Karo. Njeno stanje je postajalo sve ozbiljnije, a ja sam se trudio da ne razmišljam o tome šta će biti kada je ne bude. Bilo je previše bolno.

Kada je jednog dana 2011. Karo rekla: „Mile, naći ću ti nekoga“, negirao sam to. „To je u redu“, rekao sam, „ali ne moraš da brineš o tome.” Ona je to ponavljala nekoliko puta tokom godina, ali bih uvek menjao temu.

Početkom 2019. godine, bili smo u njenoj ordinaciji. Karo je želela da prekine lečenje, a ja sam sedeo u šoku dok je objašnjavala svoju odluku. „Dok pričamo o ovome“, rekla je, „volela bih da Mile nađe nekoga sa kim će biti kada mene ne bude.“ Zastala je. „I ja ću biti ta koja će je izabrati.“

Počeo sam da komuniciram sa ljudima, ali svaki put kada bih objasnio svoju situaciju, više se nisam čuo sa njima. Pokušao sam da odložim, rekavši da ću kasnije naći nekoga. Ali Karo je bila čvrsta. Ona je želela da vodi ovu potragu i to će se dogoditi odmah. Doktor joj nije davao mnogo vremena – nije bilo prostora za gubljenje. Tako sam se našao kako pravim profil za upoznavanje na mreži, pišući opis sebe kao ljubaznog i brižnog – reči koje je Karo diktirala iz kreveta. „Volim je, i to je ono što ona želi“, pomislio sam dok sam postavljao svoju sliku koju je Karo odabrala. Karo nije mislila da treba da spominjem našu situaciju u profilu. „Možeš to objasniti kada pričaš“, rekla je.

Počeo sam da komuniciram sa ljudima, ali svaki put kada bih objasnio svoju situaciju, više se nisam čuo sa njima. Osećao sam olakšanje, ali, na moje iznenađenje, i razočaranje. Shvatio sam da bi bilo lepo imati neku drugu osobu u svom životu, ali nisam želeo da se osećam tako – bilo je uzrujajući i zbunjujuće.

Krajem 2019. godine, počeo sam da šaljem poruke Jan. Delila je moju ljubav prema avanturama i prirodi i imala je sjajan smisao za humor. Bio sam nervozan na našem prvom pozivu, siguran da će pobjeći kada čuje šta se događa. „Imam nešto da objasnim“, rekao sam. „Oženjen sam, a moja žena ima MS. Prekinula je sa lečenjem i želi da nađem nekoga. To je ono što i ja želim.“

Iznenada, Karo je zatražila telefon, i sledeće što sam znao je da su razgovarali. Sledeće nedelje sam otišao na prvi sastanak koji sam imao posle decenija. Jan je bila ljubazna i zabavna. Jednostavno smo kliknuli.

Kod kuće sam pokušao da iskreno odgovorim na Karoina pitanja. Bilo je teško reći joj da smo se Džena i ja poljubili, ali Karo je delovala oduševljeno. „Pa“, rekla je, „kada mogu da je upoznam?“


Foto: Freepik.com

Dok sam čekao kod kuće da Jan stigne dve nedelje kasnije, bio sam pun nervoze. Kada su se Jan i Karo srele, bio sam fasciniran trenutnom povezanošću. Veče je bilo ispunjeno smehom i lakoćom. Osećalo se kao porodica. I pored mojih briga, nije bilo čudno, a tri meseca kasnije Jan se uselila. Dok sam se zaljubljivao u nju, ona i Karo su postale najbolje prijateljice. Međutim, kako je moja ljubav prema Jan rasla, tako je rasla i moja krivica. Osećao sam se kao da činim preljubu, iako sam znao da je to ono što je Karo želela. Ako je imala bilo kakvu ljubomoru, skrivala je to od mene. Ipak, mučio sam se.

Znajući da joj nije ostalo mnogo vremena, Karo je želela proslavu života. U septembru 2020. godine, porodica i prijatelji su došli na roštilj. Dve nedelje kasnije, bio sam pored Karo kada je preminula. U svojoj tugi, bio sam joj izuzetno zahvalan. Svojom hrabrošću i nesebičnošću, pobrinula se da kroz sve ovo ne prolazim sam.


Foto: Pixabay

Džena i ja smo se venčali u avgustu 2022. godine i Karo je bila veliki deo našeg dana. Pretvorili smo njen venčani buket u cvećarsku odeću. Moj nećak je bio voditelj ceremonije i govorio je o Karo tokom ceremonije. „Znala je da nećeš moći da nađeš ženu“, našalio se, „pa je morala da izabere jednu za tebe!“ Imam divnu ženu i sve je to zahvaljujući Karo. P okazala mi je šta je prava ljubav" -
završio je svoju životnu priču Mil Markel. 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>