Region

Svet

Region

Film Bauk otvara Dunav Film Fest: Antiratna priča kroz oči deteta u vreme NATO bombardovanja!

Sedmo izdanje Dunav Film Festa, koje će se održati od 20. do 25. avgusta u Smederevskoj tvrđavi, svečano će otvoriti film "Bauk" u režiji Gorana Radovanovića. Ovaj film donosi potresnu antiratnu priču iz vizure dečaka tokom NATO bombardovanja, a ujedno nosi snažnu simboliku potrage za ocem i duhovnim spasenjem.

Film Bauk otvara Dunav Film Fest: Antiratna priča kroz oči deteta u vreme NATO bombardovanja! Screenshoot/Youtube/MegaComFilm




Sedmo izdanje Međunarodnog filmskog festivala Dunav Film Fest, koje će se održati od 20. do 25. avgusta u Smederevskoj tvrđavi, svečano će otvoriti projekcija filma "Bauk" reditelja Gorana Radovanovića. Radovanović, prepoznatljiv po svojim filmovima "Enklava" i "Čekajući Handkea", u ovom novom delu donosi antiratnu priču smeštenu u vreme NATO bombardovanja, prikazanu iz perspektive jednog dečaka.

Priča prati dečaka koji, živeći sa majkom tokom bombardovanja, sve više tone u anksioznost, dok mu nedostatak oca dodatno otežava situaciju. Rat postaje velika pozornica koja otkriva mnoge duboko skrivene arhetipove, dok se dečak suočava sa strahovima i pokušava da pronađe oslonac u svetu koji mu se urušava. Film je sniman na različitim lokacijama u Srbiji, uključujući Beograd, Deliblatsku peščaru i manastir Crna Reka, a priča o dečakovom iskustvu simbolizuje i potragu naroda za duhovnim ocem.



Screenshoot/Youtube/MegaComFilm


Vizuelni aspekt filma, koji je ključan za prenošenje poetične atmosfere, poveren je Vladislavu Opeljancu, poznatom fotografu koji je radio na filmovima renomiranih ruskih reditelja. Opeljanac je svojom veštinom dodatno obogatio naraciju, stvarajući snažan vizuelni doživljaj sa malo dijaloga, ali mnogo izražene lepote kroz slike.

Pored filma "Bauk", Radovanović već radi na novom projektu, igrano-dokumentarnom filmu o velikom slikaru Petru Lubardi pod nazivom "Lubarda, gavran ti na kući pao". Ovaj film će rekonstruisati Lubardin život, ali i titoizam kroz prizmu slikarovog umetničkog izraza i ličnih trauma, donoseći priču o umetnosti i ukletom umetniku čiji je život bio ispunjen borbom i poezijom.


Možda vas interesuje:
Potresno: Tanja Obradović nakon 16 godina govori o Zeki, Elmiru i Zorici! (VIDEO)



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/sputnikportal

Povezane vesti:


>