Recepti

Ljubav

Kako se priprema najzdraviji doručak na svetu?! (RECEPT)

Ovo je najzdraviji doručak na svetu, posle njega nećete osećati težinu u stomaku, a bićete siti i zadovoljni. Evo recepta kako se priprema ali i nekoliko činjenica koliko je jedna ovakva porcija zdrava.

Kako se priprema najzdraviji doručak na svetu?! (RECEPT) Foto: Pixabay




Palenta je sjajan izbor za doručak jer je lagana, pruža energiju i osećaj sitosti, pomažući vam da izdržite naporan dan. Iako je nekada bila redovan gost na trpezama, danas je pomalo zapostavljena, ali nikada nije kasno da je vratite u svoju ishranu. 

Ova hranljiva namirnica priprema se od kukuruznog griza, dolazi u raznim pakovanjima i može se spremiti na različite načine, a najbolje je kupiti je na pijaci od ljudi koji je sami proizvode. Kukuruzno brašno ili griz povoljno deluju na zdravlje, a palenta je idealna za osobe koje su osetljive na gluten jer ga ne sadrži. Osim toga, palenta je zasitna i pogodna za sve uzraste.




Foto: Pixabay


Palenta je bogata prirodnim mastima i karotenoidima, koji pospešuju rad creva. Kukuruz, osnovni sastojak palente, sadrži značajne količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana. 

Sa niskim kalorijskim sadržajem, palenta je odličan izbor za one koji žele da smršaju. Brza je i jednostavna za pripremu, a njen blagi, prijatni ukus zasiti vas bez osećaja težine u stomaku.

Preporučuje se da palentu konzumirate barem jednom nedeljno jer pomaže u čišćenju creva, ubrzava metabolizam i predstavlja zdraviju alternativu pekarskim proizvodima. 

Pratite uživo doček sportista ispred Skupštine OVDE.



Foto: Pixabay

 

Priprema ovog doručka traje samo 5 minuta: 


Za jednu porciju, prokuvajte 200 ml. vode, dodajte kašičicu soli i kašiku masti ili putera ili ulja. Kada voda provri, sklonite je s vatre i dodajte dve - tri kašike palente ili čistog kukuriznog brašna. Mešajte na laganoj vatri 2-3 minuta. 


Palentu možete obogatiti sirom, kajmakom, lanenim semenom, suncokretovim semenkama, ajvarom ili je preliti toplim mlekom. Neki je vole i tako što odozgo narendaju kačkavalj i pospu susamom, dok drugi obožavaju da je konzumiraju uz jaje "prženo na oko", a vi odaberite ono što vama najviše godi. Važno je ne zaboraviti da vam ovo bude doručak bar jednom nedeljno.

Možda vas interesuje:
Kačamak je najučinkovitiji obrok kada je dijeta u pitanju! (RECEPTI)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>