Ostalo

Sme�no

Olimpijada: Srbija je najuspešnija zemlja među bivšim jugoslovenskim republikama!

Srbija je najuspešnija zemlja među bivšim jugoslovenskim republikama na Olimpijskim igrama, iako nije osvojila najviše medalja, jer se na zvaničnoj tabeli najviše vrednuju zlatne medalje. 

Olimpijada: Srbija je najuspešnija zemlja među bivšim jugoslovenskim republikama! Foto: Printscreen Youtube/Eurosport




Vaterpolo reprezentacija Srbije je obradovala celu naciju na poslednji dan Olimpijskih igara u Parizu, osvojivši treće uzastopno zlato pobedom nad Hrvatskom rezultatom 13:11. Time je ukupan broj medalja koje su srpski olimpijci osvojili dostigao pet. Iako smo se nadali da ćemo u Parizu preći magičnu brojku od deset medalja, sa pet osvojenih ipak nismo nezadovoljni!

Pored vaterpolista, zlatne medalje su doneli i srpski strelci Zorana Arunović i Damir Mikec, koji su bili najbolji u miksu u disciplini 10m vazdušni pištolj, kao i najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, koji je u svom petom pokušaju osvojio zlato. Uz njih, srebrnu medalju je osvojila tekvondistkinja Aleksandra Perišić, dok su košarkaši Srbije osvojili bronzu.

Ukupno 113 sportista predstavljalo je Srbiju na Olimpijadi, i ponosni smo na sve što su postigli u proteklim danima. Iako smo očekivali više od džudista, rvača, kajakaša, atletičara, pa i odbojkašica, znamo da su svi dali sve od sebe i ponosno predstavljali svoju zemlju. Na konačnoj tabeli osvojenih medalja, Srbija se našla na 27. mestu, što je za jedno mesto bolje nego u Tokiju, iako smo tada osvojili devet medalja.

Od zemalja bivše Jugoslavije, Hrvatska je osvojila sedam medalja, od čega dve zlatne, dok je Slovenija osvojila tri medalje, od kojih su dve zlatne. Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija nisu osvojile nijednu medalju. S druge strane, Mađarska je iz regiona osvojila 19 medalja (šest zlatnih, sedam srebrnih i šest bronzanih), što je stavlja na 14. mesto, dok je Bugarska ispred nas sa sedam medalja, od kojih su tri zlatne.


Možda vas interesuje:
Bivša Cobijeva devojka, pokazala je koliko je ponosna na verenika, vaterpolistu Nemanju Vicu!



Foto: Printscreen Youtube/Eurosport


Najuspešnija nacija na Olimpijskim igrama su Sjedinjene Američke Države, koje su osvojile 40 zlatnih medalja, izjednačivši se sa Kinom, ali sa ukupno više medalja - 126 naspram kineskih 91. Japan je treći sa 20 zlatnih medalja (ukupno 45), dok Australija ima 18 zlatnih (ukupno 53), Francuska 16 (ukupno 64), a mala Holandija 15 zlatnih (ukupno 34). Velika Britanija ima 14 zlatnih (ukupno 65), Južna Koreja 13 (ukupno 32), Italija 12 (ukupno 40), a Nemačka 12 zlatnih (ukupno 33).

Podsetimo, Olimpijske igre u Parizu zatvaraju se večeras svečanom ceremonijom, na kojoj će našu zemlju predstavljati zlatni olimpijci Damir Mikec i Zorana Arunović.





Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>