Ostalo

Sme�no

Brejkdens: Od ulica Bronksa do Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Brejkdens, poznat kao brejking na predstojećim Olimpijskim igrama, prvi put je postao popularan 1970-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj stil plesa je započeo na uličnim žurkama u Bronksu, gde su plesači improvizovali uz „brejkbitove“ koje su puštali di-džejevi. 

Brejkdens: Od ulica Bronksa do Olimpijskih igara u Parizu 2024. Foto: Printscreen Youtube/ABC News




Akrobatski pokreti ubrzo su postali jedan od četiri stuba hip hop kulture, uz DJing, MCing i grafite. Plesači, poznati kao bi-dečaci i bi-devojke, doprinosili su ne samo sportu već i izgradnji zajednice.



Put ka Olimpijskim igrama

Iako je brejkdens stekao popularnost krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, stručnjaci su ga tada kritikovali kao opasan ples, navodeći mogućnost ozbiljnih povreda. Međutim, uprkos tim upozorenjima, brejkdens je nastavio da se razvija i postane deo olimpijskog programa, gde se i drugi sportovi suočavaju sa visokim rizikom od povreda.

Godine 1984, brejkersi iz Njujorka nastupili su za predsednika SAD Ronalda Regana, što je dodatno učvrstilo njihov status u američkoj kulturi. Tokom godina, brejkdens je postao sve više takmičarski orijentisan, sa bitkama između plesača koje su postale centralni deo kulture.

 

Brejkdens na globalnoj sceni


Popularnost brejkdensa rasla je i kroz muziku, posebno nakon što su hitovi poput "It's Like That" od Run-DMC-a postali internacionalni hitovi, inspirisajući ljude širom sveta. Prva međunarodna takmičenja održana su 1990-ih, a početkom 2000-ih počele su rasprave o uključivanju brejkdensa na Olimpijske igre.

Brejking je 2018. godine uključen u Letnje olimpijske igre mladih u Buenos Ajresu, a 2024. godine će se zvanično takmičiti na Olimpijadi u Parizu, što je potvrdio Međunarodni olimpijski komitet krajem 2020. godine.



Foto: Printscreen Youtube/ABC News


 

Reakcije brejkdensera


Zajednica brejkdensera uglavnom je pozitivno prihvatila ovu odluku, ističući da će to dati dodatno priznanje brejkdensu kao sportu i privući mlađu publiku koja možda ne prati tradicionalne sportove. Ipak, neki brejkdenseri izražavaju zabrinutost da bi brejkdens mogao izgubiti svoju autentičnost i suštinu zbog mejnstrim popularnosti i strožih takmičarskih pravila.

Kako se brejkdens priprema za svoj olimpijski debi, plesači širom sveta nadaju se da će ovaj korak dodatno ojačati i unaprediti njihovu kulturu, dok istovremeno zadržavaju njen jedinstveni duh i originalnost.

Možda vas interesuje:
Ratko Knežević nova ljubav Tijane Mijailović!



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>