Ostalo

Sme�no

Sveti Pantelejmon 9. avgust: Verovanje i običaji! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva 9. avgusta slavi Svetog velikomučenika Pantelejmona, praznik koji se obeležava sedam dana nakon Svetog Ilije. 

Sveti Pantelejmon 9. avgust: Verovanje i običaji! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram





Prema narodnom verovanju, Sveti Pantelejmon blagosilja svaki rad započet na ovaj dan, donoseći uspeh i sreću. Takođe se veruje da je ovaj dan idealan za putovanja, jer je Sveti Pantelejmon zaštitnik putnika.

Sveti Pantelejmon je rođen u Nikomidiji, poznat kao izvanredan učenik s posebnim darom za medicinu i velikom milosrdnošću. Uz lekarsku veštinu, bio je obdaren darom isceljenja molitvom. Po smrti oca, razdelio je svoje imanje siromašnima, lečeći sve koji su tražili pomoć potpuno besplatno.







Zbog svoje hrišćanske vere, pogubljen je 304. godine, a njegove mošti, koje se čuvaju u manastiru Hilandar, smatraju se čudotvornim. Sveti Pantelejmon se često priziva u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju, a važi za zaštitnika medicine i farmacije.

Narod veruje da je brat Svetog Ilije i da je ovaj dan povoljan za započinjanje novih poslova. U narodu se takođe održavaju vašari, a Sveti Pantelejmon se često slavi i kao krsna slava.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>