Ostalo

Sme�no

Najveće misterije Srbije: Legende i istinite priče koje oduzimaju dah!

U Srbiji postoje četiri misteriozne lokacije koje i dalje izazivaju znatiželju i polemike. Da li su u pitanju istinite priče ili samo legende? Ove misterije, uključujući Spomenik neznanom junaku, Rimski bunar, vampira Savu Savanovića i planinu Rtanj, još uvek nisu dobile konačne odgovore, ali su svakako duboko ukorenjene u srpskoj narodnoj tradiciji.

Najveće misterije Srbije: Legende i istinite priče koje oduzimaju dah! Foto: Printscreen Youtube/Idiokratija





Otkrijte četiri najveće misterije Srbije koje i dalje intrigiraju javnost – od spomenika neznanom junaku do legendarne planine Rtanj.

 

Spomenik neznanom junaku na Avali


Na vrhu Avale, gde danas stoji Spomenik neznanom junaku, nekada je postojalo srednjovekovno utvrđenje poznato kao Žrnov. Ovaj drevni grad, prepun istorijskih slojeva, od keltskog naselja do rimskog utvrđenja, bio je strateški važan kroz vekove. Kralj Aleksandar Karađorđević je 1934. godine odlučio da uništi Žrnov kako bi izgradio spomenik, a razlozi za to rušenje ostali su obavijeni velom tajne.



Planina Rtanj misteriozne priče
Foto: Printscreen Youtube/Idiokratija​
 

Rtanj - planina misterija


Planina Rtanj vekovima privlači pažnju ljubitelja misterija. Neki veruju da se ispod planine krije piramida vanzemaljskog porekla, dok drugi misle da je tamo skriven svemirski brod koji će poleteti u slučaju apokalipse. Lokalni stanovnici su ubeđeni da planina krije blago, a mnoge legende, uključujući one o čarobnjaku i bogatstvu porodice Minh, dodatno hrane ove teorije.




Foto: Printscreen Youtube/Boris Teodosijević​


 

Rimski bunar na Kalemegdanu


Kalemegdan, sa svojom bogatom istorijom, krije brojne tajne, a Rimski bunar je jedna od najvećih. Iako naziv sugeriše rimsko poreklo, bunar je zapravo izgrađen u austrijskom periodu, između 1717. i 1731. godine. Legende o skrivenom blagu i mitskom junaku Orfeju koji je navodno silazio u podzemni svet kroz ovaj bunar i dalje intrigiraju istraživače i posetioce.



Vampiri
Foto: Printscreen Youtube/Moj put

 

Vampiri - Srpski brend


Vampiri su možda najpoznatiji srpski mit, a priče o njima raširile su se širom sveta. Prva zabeležena priča o vampiru potiče iz 1725. godine, kada je izvesni Petar Blagojević iz sela Kisiljevo, navodno, ustao iz groba i napao svoje susede. Sava Savanović, najpoznatiji srpski vampir, postao je sinonim za ovu mitološku figuru. Legende o njemu i dalje žive, dok neki naučnici veruju da su ove priče zasnovane na retkoj bolesti zvanoj porfirija.

Ove srpske misterije, bez obzira na to da li su istinite ili samo plod mašte, i dalje inspirišu i izazivaju znatiželju, ostavljajući mnoge tajne neotkrivenim.

Možda vas interesuje:
Sveti Pantelejmon 9. avgust: Verovanje i običaji! (VIDEO)
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>