Ostalo

Sme�no

Perseidi 2024: Spektakularna kiša meteora u Srbiji od 11. do 13. avgusta!

Spektakularna kiša meteora Perseida obasjaće Zemlju u noćima od 11. do 13. avgusta 2024. godine, pružajući neverovatni nebeski prizor koji će moći da prate i stanovnici Srbije. Da biste uživali u ovom fenomenu, važno je da se poklopi nekoliko ključnih okolnosti.

Perseidi 2024: Spektakularna kiša meteora u Srbiji od 11. do 13. avgusta! Foto: Pixabay




Pridružite se spektakularnom posmatranju kiše meteora Perseida od 11. do 13. avgusta 2024. godine u Srbiji. Saznajte više o najboljim lokacijama i saveti za posmatranje.


 

Istorijai značenje


Perseidi, poznati još iz antičkih vremena, starim Rimljanima su bili poznati kao "suzne noći". Verovalo se da su meteori suze svetog Lavrentija, povezane s legendom o njegovom mučeništvu.



Spektakularna kisa meteora Perseida
Foto: Pixabay

 

Idealna mesta za posmatranje


Prema rečima stručnjaka, iako će Perseidi biti vidljivi širom Srbije, najbolja mesta za posmatranje su one lokacije koje imaju minimalno osvetljenje i vedro nebo. Avala je posebno preporučena, a kao alternativne lokacije navode se i druge planine u Srbiji.

 

Organizovano posmatranje


Ove godine, organizovano posmatranje biće na Avali, kod Avalskog tornja i Meštrovićevog spomenika Neznanom junaku, gde će osvetljenje biti svedeno na minimum.

 

Saveti za posmatrače


Nikakva specijalna oprema nije potrebna za uživanje u ovom nebeskom spektaklu. Iako će Perseidi biti vidljivi od 11. do 13. avgusta, najbolja vidljivost se očekuje u noći između 12. i 13. avgusta.

Možda vas interesuje:
Pavel Globa predviđanja za avgust: Susret sa prošlošću!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>