Ostalo

Sme�no

Sveti Ilija: Verovanje, običaji i molitva za pokajanje i oprost!

Svetog Iliju pravoslavni vernici obeležavaju 2. avgusta, a narod ga poštuje kao strogog i nepokolebljivog svetitelja... Ovo je molitva Svetom Iliji za pokajanje i oprost.

Sveti Ilija: Verovanje, običaji i molitva za pokajanje i oprost! Foto: Printscreen Youtube/KTV Televizija




Veruje se da se prorok Ilija živ uzneo na nebo u plamenim kočijama, praćen grmljavinom. Narod ga poštuje kao strogog i nepokolebljivog svetitelja.

Dana 2. avgusta, kada su najtopliji dani u godini, narod ne radi na poljima jer slavi Svetog Iliju, poznatog kao gromovnika. Rođen u Izrailju u 9. veku pre Hrista, prorok Ilija se sklonio u pećinu da izbegne progon, gde mu je gavran donosio hranu kao božji izaslanik.

Prema predanju, Ilija je bio jedan od proroka koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere. Zbog toga se njegov lik slika na ikonama Preobraženja.



Tri dana pre i tri dana posle Svetog Ilije, žene ne peru košulje jer se veruje da će se pokidati. Takođe, poštuje se voda, pa se verovalo da ni orlovi tih dana ne piju vodu.

Predviđa se da će se Sveti Ilija pojaviti pre drugog Hristovog dolaska, s vlasti da kazni zemlju svakom mukom, kako bi ljude osvestio i priveo pokajanju. Narod mu se moli da "otkloni pravedni gnev Božiji i izbavi sve gradove i sela od suše, gladi, bura, zemljotresa, smrtonosnih bolesti, neprijateljskih napada i međusobnih sukoba".

Sveti Ilija je slava vazduhoplovaca u Srbiji, obeležena ukazom iz 1924. godine. Tradicija je prekinuta propašću Kraljevine Jugoslavije, ali je obnovljena 1992. godine.



Sveti Ilija ikona
Foto: Printscreen Youtube/KTV Televizija

 

Molitva Svetom Iliji za pokajanje i oprost:


"O prehvalni i predivni proroče Božiji Ilija, koji si zasijao na zemlji životom ravnoangelskim, vatrenom revnošću prema Gospodu Bogu Svedržitelju, znamenjima i preslavnim čudima, zatim po uzvišenoj Božijoj milosti prema tebi nadprirodno uznesen telom na nebo na ognjenim kolima, udostojivši se govoriti sa Spasiteljem sveta preobraženom na Tavoru, i sada stalno prebivaš u raju i stojiš pred prestolom Nebeskog Cara. Usliši nas grešne i nekorisne koji sada stojimo pred tvojom svetom ikonom i usrdno pribegavamo tvome zastupništvu. 

Moli za nas čovekoljupca Boga da nam daruje duh pokajanja i oproštaj naših grehova i svojom svesilnom blagodaću da nam pomogne da ostavimo put bezbožnosti, da napredujemo u svakom dobrom delu, da nas ojača u borbi sa strastima i pohotama našim, da usadi u srca naša duh smirenja i krotosti, duh bratoljublja i nezlobivosti, duh trpenja i mudrosti, duh revnosti za slavu Božiju i spasenje bližnjih. Uništi tvojim molitvama, proroče, rđave običaje ljudi, a osobito pogubni i škodljivi duh ovoga veka koji je zarazio hrišćanski rod nepoštovanjem božanske pravoslavne vere, ustava svete Crkve i zapovesti Gospodnjih, nepoštovanjem roditelja i viših vlasti, što sve baca ljude u bezdan bezbožnosti, razvrata i pogibli. 

Otkloni od nas, predivni proroče, zaštitom tvojom pravedni gnev Božiji i izbavi sve gradove i sela naša od suše i gladi, od strašnih bura i zemljotresa, od smrtonosnih rana i bolesti, od napada neprijatelja i međusobne borbe. Izmoli, proroče Božiji, od Gospoda našim pastirima revnost prema Bogu, srdačnu brigu o spasenju pastve, mudrost u učenju i upravljanju, pobožnost i snagu u iskušenjima; sudijama izmoli iskrenost i nekoristoljubivost, pravdu i sažalenje prema uvređenima; svima koji upravljaju brigu za potčinjene, milost i pravednost, a potčinjenima pokornost i poslušnost vlastima i usrdno ispunjavanje svojih obaveza, da se tako poživevši u ovom veku u miru i pobožnosti udostojimo učešća večnih blaga u Carstvu Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, kome pripada čast i poklonjenje sa bespočetnim njegovim Ocem i Presvetim Duhom u vekove vekova. Amin."


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>