Ostalo

Sme�no

Zašto se Srbi boje Ognjene Marije: Dan kada svi dobijaju po zasluzi!

Srpska pravoslavna crkva 30. jula slavi praznik Svete velikomučenice Marine, poznate kao Ognjena Marija. Ova svetiteljka, koja je obeležena crnim slovom u crkvenom kalendaru, strogo se poštuje u narodu. Predanje kaže da Sveta mučenica Marina kažnjava vatrom i ognjem, zbog čega je narod zove Ognjena Marija.

Zašto se Srbi boje Ognjene Marije: Dan kada svi dobijaju po zasluzi! Foto: Printscreen Youtube/Televizija Telemark



Ako na dan Ognjene Marije sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom i velikom kaznom. Veruje se da svetiteljka prepoznaje grešnike i tog dana svi dobijaju po zasluzi.

Žene posebno poštuju Ognjenu Mariju, pa su kućni poslovi tog dana svedeni na minimum. Obavezno je odlazak u crkvu i molitva ispred ikone Svete velikomučenice Marine.

U knjizi "Ognjena Marija Livanjska", baziranoj na dokumentima i svedočenjima preživelih Srba sa livanjskog područja, autor Budo Simonović beleži:

Među vernicima pravoslavne vere, Ognjena Marija, sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije, izaziva posebno strahopoštovanje. Na dan 30. jula (17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se veruje da je svaki posao tog dana netaličan i grešan. Ko prekrši volju božju, ne može očekivati milost:



Foto: Printscreen Youtube/Televizija Telemark


'Mi bi rekli da je Ognjena Marija udešljiva,' kaže Sava Petrović iz sela Gubin. 'Ako te tog dana nešto zadesi, ne možeš se izbaviti; ako vatra plane, ne možeš je ugasiti. Tog dana, čak i kad se ne naoblači, može planuti i zagrmeti u plast sena ili žito - sve izgori do poslednje slamke... Otuda i pesma u narodu:

Ognjem prži Ognjena Marija,
Gromom bije Gromovnik Ilija,
Mirom miri Mirnosna Marija...


Ali nije uvek po pravdi i zasluzi. Kao tog zlog leta 1941. godine, kad se udruže sila i nepravda, bog zažmuri i đavo u svatove dođe, kazna strašna stigne bezgrešnike..."



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>