Ostalo

Sme�no

Olimpijske igre 2024 Pariz: Tajna crnih krugova na sportistima!

Ako pratite Olimpijske igre u Parizu, verovatno ste primetili velike crne krugove na telima sportista, posebno plivača poput Majkla Felpsa. Ovi tamni tragovi na koži izazvali su mnogo znatiželje i spekulacija na društvenim mrežama. Šta se krije iza tih misterioznih obeležja i kakvu ulogu imaju u pripremi sportista za takmičenje? Otkrijte sve detalje o ovoj neobičnoj terapiji koja pomaže sportistima da postignu vrhunske rezultate.

Olimpijske igre 2024 Pariz: Tajna crnih krugova na sportistima! kyle_chalmers3





Ovo pitanje se, kao i svake godine, ponovo aktuelizovalo na društvenim mrežama. Radi se o vakum terapiji, odnosno kineskoj masaži sa čašama.

 

Šta je vakum terapija?


U prošlosti se verovalo da ova terapija može da "isisa" bolest iz tela. Danas znamo da je glavni cilj vakum terapije sprečavanje zastoja krvi i limfe. Poremećen protok krvi i limfe može ograničiti sposobnost transporta hranljivih materija do tkiva, što može dovesti do akumulacije toksina. Kao rezultat, mogu se pojaviti neprijatnosti poput otoka, bola, upale i promena na koži.

Vakum terapija stvara negativan pritisak u čaši, što usisava kožu i potkožno tkivo. To iritira nervne receptore, poboljšavajući funkciju organa koji odgovara određenoj zoni kože. Osim toga, postavljanje kineskih vakum čaša stimuliše prirodne odbrambene sposobnosti organizma - telo tretira komponente krvi koje su rezultat negativnog pritiska kao strano telo, što stimuliše imuni sistem da poboljša trenutno stanje. Vakum terapija je takođe oblik masaže. Za razliku od klasičnog "kapinga", vakum terapija sa gumenim ili plastičnim čašama omogućava pomeranje vakuma, što znači da tretman pokriva širu oblast.



Vakum terapija u akciji – Demonstracija postavljanja kineskih vakum čaša na leđa sportiste

 

Efekti vakum terapije


Uklanjanje toksina: Pomaže eliminaciji nakupljenih toksina iz organizma.
Opuštanje i smanjenje stresa: Doprinosi relaksaciji i smanjenju stresa.
Smanjenje napetosti mišića: Pomaže u smanjenju prekomerne napetosti mišića.
Poboljšanje imunološkog sistema: Stimuliše funkciju imunološkog sistema.
Sprečavanje otoka: Pomaže u prevenciji otoka i smanjenju njegove veličine.
Poboljšanje ishrane tkiva: Stimuliše procese regeneracije.
Poboljšanje mikrocirkulacije kože: Doprinosi boljem izgledu kože.
 

Indikacije i kontraindikacije


Vakum terapija se često doživljava kao estetski tretman zbog poboljšane mikrocirkulacije kože. Preporučuje se za tretiranje celulita, strija, bora i oslabljenog zatezanja kože. Takođe može pomoći kod problema vezivnog tkiva i povreda mišićno-koštanog sistema.

Međutim, vakum terapija nije pogodna za sve. Kontraindikacije uključuju:
  • Trudnoću
  • Proširene vene
  • Otvorene rane
  • Atrofiju mišića
  • Akutne upale
  • Kancer
  • Poremećaje zgrušavanja krvi

Španski portal "Relevo" izazvao je pažnju kontroverznim naslovom o meču Nadala i Đokovića. Saznajte više o reakcijama i analizama ovog teniskog duela.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>