Ostalo

Sme�no

Olimpijske igre Pariz 2024: Ponosni na naše učesnike i uniforme!

Otvorene su dugo očekivane Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, a naša zemlja se može pohvaliti ne samo velikim brojem učesnika, već i novim uniformama koje savršeno predstavljaju Srbiju.

Olimpijske igre Pariz 2024: Ponosni na naše učesnike i uniforme! Foto: Printscreen Youtube/RTS Sport



Na ovim istorijskim igrama, koje se svake prestupne godine održavaju s velikim sjajem, Srbija će imati čak 113 takmičara. Ovoga puta, uniforme naših sportista su dizajnirane jednostavno, ali upečatljivo, naglašavajući srpsku zastavu. Svaki komad je u bojama zastave Srbije i ukrašen srpskim krstom koji se nalazi na grbu.
 

Simbolika boja i moćna poruka na uniformama


Boje srpske zastave imaju duboko značenje. Crvena simbolizuje "krv prolivenu za zemlju", plava označava slobodu i beskraj kojem se teži, dok bela predstavlja majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu.

Krst, kao simbol vere, snage i moći, oduvek je bio značajan u pravoslavlju. Prema legendi, Car Konstantin Veliki je, noć pred veliku bitku za Rimski presto, sanjao krst sa porukom "Ovim pobeđuj!". Sutradan je naredio da se izradi barjak s tim simbolom i odneo pobedu. Iste te reči poručujemo i našim predstavnicima na ovogodišnjoj Olimpijadi.

Srpski krst nosi poruku da "samo sloga Srbina spasava", te simbolizuje snagu i trud.




Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu
Foto: Printscreen Youtube/RTS Sport​

 

Predstavljanje novih uniformi


Uniforme su dizajnirane od strane modne kuće "Pik" iz Kine. Na reviji u Beogradu, koja je održana pre odlaska u Pariz, predstavljene su uz pomoć nekoliko sportista. U ulozi manekena našle su se odbojkašice Jovana Stevanović i Bianka Buša, košarkašice Saša Čađo i Nevena Jovanović, atletičarka Adriana Vilagoš, veslač Martin Mačković, tekvondisti Aleksandra Perišić i Stefan Takov, kao i kajakaš Anđelo Džombeta.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Tanjug

Povezane vesti:


>