Region

Svet

Region

Nagrada - Pavle Vuisić posthumno dodeljena Žarku Lauševiću na Filmskim susretima u Nišu

Na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu, nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos glumi u domaćem filmu biće dodeljena Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću. Ovaj prestižni festival održava se od 24. do 30. avgusta, sa 12 takmičarskih filmova u glavnom programu.

Nagrada - Pavle Vuisić posthumno dodeljena Žarku Lauševiću na Filmskim susretima u Nišu Foto: Printscreen Youtube/Dosije BJ




Pročitajte sve o Filmskim susretima u Nišu, gde će nagrada "Pavle Vuisić" biti dodeljena Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću. Saznajte više o ovogodišnjem programu i filmovima u takmičarskoj selekciji.


Na 59. Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu, nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu biće uručena Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću. Ova prestižna manifestacija održaće se od 24. do 30. avgusta, sa 12 filmova u takmičarskom programu.

Udruženje filmskih glumaca Srbije je još u maju objavilo da će ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" biti Svetozar Cvetković. Organizatori su sada potvrdili da će istu nagradu posthumno dobiti i Žarko Laušević, koji je preminuo krajem 2023. godine. Laušević je bio miljenik niške publike i na Filmskim susretima osvojio dva Gran prija i nagradu "Cara Konstantina".

Selekciona komisija festivala odabrala je 12 filmova za glavni takmičarski program. Festival će 24. avgusta otvoriti drama "Za danas toliko" u režiji Marka Đorđevića, sa Filipom Đurićem, Ivanom Vuković, Nikolom Rakočevićem i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama. Takođe, biće prikazan i biografski film "Nedelja" o Džeju Ramadanovskom, u kojem glavnu ulogu tumači Husein Alijević.


Žarko Laušević nagrada Pavle Vuisic
Foto: Printscreen Youtube/Dosije BJ



Drugog dana festivala na repertoaru su filmovi Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" i "Poslednji strelac" reditelja Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem i Milošem Timotijevićem. Srpska premijera filma "Megdan: između vode i vatre", u kojem glume Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar i Aleksandar Radojičić, zakazana je za 26. avgust, kada će biti prikazana i niška premijera filma "78 dana".

Na programu 27. avgusta su filmovi "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića i porodična komedija Koste Đorđevića "Sunce mamino". Pete festivalske večeri biće prikazani filmovi "Ruski konzul" i "Živi i zdravi", dok će poslednje večeri festival zatvoriti filmovi "Jorgovani" i "Radnička klasa ide u pakao".

Poslednje večeri festivala biće dodeljene nagrade i održana projekcija gostujućih filmova. Publika će imati priliku da se druži sa poznatim glumcima poput Svetozara Cvetkovića, Nenada Jezdića i Branke Katić.

Možda vas interesuje:
Merima Isaković: Za mene Tupčo, za sav ostali svet Žarko Laušević!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>