Ostalo

Sme�no

Prepodobni Sampson Stranoprimac: Svetac i lekar duša i tela!

Prepodobni Sampson Stranoprimac, rođen u bogatoj rimskoj porodici, bio je poznat po svojoj milosrdnosti i nesebičnosti. Besplatno je delio lekove i savete, uvek naglašavajući važnost hrišćanske vere. Njegova priča inspiriše mnoge vekovima nakon njegove smrti.

Prepodobni Sampson Stranoprimac: Svetac i lekar duša i tela! Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram




Prepodobni Sampson Stranoprimac bio je svetac koji je besplatno delio lekove i savete, uvek ističući važnost hrišćanske vere. Čak i nakon smrti, javljao se onima koji su ga prizivali za pomoć u molitvama.

Rođen u starom Rimu u bogatoj i uglednoj porodici, Sampson je stekao sveobuhvatno znanje svog vremena, s posebnim naglaskom na medicini. Njegova milosrdnost i nesebičnost izdvajale su ga među mnogima. Njegova kuća u Carigradu postala je utočište za sve potrebite. Patrijarh ga je zbog njegovih vrlina rukopoložio za sveštenika.


Prepodobni Sampson Stranoprimac - Svetac i lekar duša i tela
Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram



U vreme kada je car Justinijan Veliki teško oboleo, svi lekari su tvrdili da je bolest neizlečiva. Car se molio za pomoć i u snu mu je otkriveno da će ga izlečiti Sampson. Nakon poziva u dvor, Sampson je položio ruku na bolno mesto i car je čudesno ozdravio. Car je ponudio veliko blago u znak zahvalnosti, ali Sampson je odbio, rekavši da je sve što je imao ostavio radi Hrista. Na njegovo insistiranje, car je sagradio dom za uboge, gde je Sampson nastavio svoju misiju.

Prepodobni Sampson Stranoprimac preminuo je 27. juna 530. godine i sahranjen je u Crkvi Svetog mučenika Mokija. Njegova posvećenost veri, milosrđu i lekarskom pozivu ostaje primer kroz vekove. Njegov život potvrđuje da istinska vera i ljubav prema bližnjima mogu činiti čuda.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>