Region

Svet

Region

Film Lepa sela, lepo gore krije veliku tajnu: Mandina i Peletova uloga bila je namenjena ovim glumcima!

Dragan Pele Petrović, istaknuti glumac sa preko 70 nezaboravnih uloga, nije samo umetnik čije se izražavanje proteže kroz godine bogate karijere, već i profesora čiju strast prema glumi dele i njegovi studenti.

Film Lepa sela, lepo gore krije veliku tajnu: Mandina i Peletova uloga bila je namenjena ovim glumcima! Foto: YouTube printscreen/Lepa sela



Pele je u filmu „Lepa sela, lepo gore“, čija je ulogu postala jedna od najznačajnijih u njegovoj karijeri, posebno poznat po replici: „Ladno, ali standard“, u emisiji Prvi red otkriva kako danas gleda na tu ulogu:

-  To je jedan od najznačajnih filmova koji je snimljen u SRJ. Bilo je ratno vreme i posebni uslovi, odnosno neuslovi za tako jedan veliki projekat, ali je iz toga ispao po meni jedan dobar antiratni film – rekao  je Pele u emisiji "Prvi red"  i dodaje da nije imao vreme za razmišljanje, kao i da je za jedan dan prihvatio ulogu u ovom kultnom ostvarenju.

Kako se spekulisalo uloga Laze, koju je tumačio legendarni glumac, navodno je bila ponuđena Bodi Ninkoviću:

-  Ne znam, nikada nisam saznao, zaista. Pričalo se da, Boda Ninković koji je moj prijatelj, kum i klasić, kao i Srđan Todorović, su trebali da odigraju te dve uloge, koje smo igrali Manda i ja. Ko je šta trebalo da igra, to ne znam – rekao je Pele i otkrio kakvi su uslovi bili tokom snimanja filma.

-  Složeni uslovi su bili. Snimalo se u tunelu u Prijepolju, ali dobar deo filma je sniman u Višegradu i okolini, koje je bilo ratno područje. Trebalo je u to vreme, pričamo o 1995.  godini, preći granicu sa svom opremom i pirotehnikom za snimanje – priča Pele i otkriva da nisu imali strah, ali bila je jedna situacija pomalo zanimljiva.

Mandi se pokvario mitraljez “Šarac”. Oružar nije imao deo da ga zameni, ali zato je došao noćni čuvar, koji je tu preko noći i čuva set, da nas pita šta nam se pokvarilo. Mi mu pokažemo, a on kaže: “Imam ja kod kuće, doneću da zamenimo”. Mi smo se pogledali i pomislili za šta njemu služi taj mitraljez, sigurno ne za lov – dodao je Pele i otkrio da su statisti u filmu bili pravi vojnici. Replika: “Kako je u Švedskoj?”, “Ladno, ali standard” je deo njegove umetničke slobode kojom je pomogao scenaristi, da unese malo života u ulogu.


Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>