Ostalo

Sme�no

Slavimo IVANJDAN: Narodna verovanja i običaji - posebno pravilo za žene koje žele da se udaju

Pravoslavna crkva i njeni vernici, danas 7. jula proslavljaju Ivanjdan, praznik u narodnu poznat kao rođenje  svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg.

Slavimo IVANJDAN: Narodna verovanja i običaji - posebno pravilo za žene koje žele da se udaju Foto: SPC



Za današnji dan vezuju se mnogi običaji, a s obzirom da pada usred Petrovdanskog posta, danas bi trebalo postiti na ulju.

Praznik Ivanjdan, obeležava se povodom krštenja Svetog Jovana, koji se krstio u reci Jordan i dao blagoslov Isusu Hristu. 

Običaji i verovanja

Ivanjdan, 7. jul, predstavlja važan datum u srpskoj tradiciji obilježen bogatim narodnim verovanjima i običajima. 

Jedan od posebnih običaja vezanih za žene koje žele da se udaju jeste vezivanje venca ili vence na drvo. Veruje se da će devojka koja na Ivanjdan veže venac na drvo, naročito hrastovo ili bagremovo, biti uspešna u pronalaženju životnog partnera. Ovaj ritual se obavlja u zoru, uz molitvu i želju upućenu nebu.

Jedan od najpoznatijih običaja je postavljanje venaca od ivanjskog cveća na vrata kuća. Veruje se da ovi venčići trebaju ostati na vratima cele godine kako bi doneli sreću i zaštitu domaćinstvu. Devojke, posebno, gledaju kroz ove venčiće kako bi dočekale rađanje sunca, verujući da će time postati rumenije i privlačnije.

Uz običaj postavljanja venaca, Ivanjdan je poznat i po sakupljanju i čuvanju ubranog bilja koje se koristi kao lek protiv raznih bolesti, čuvajući tako domaćinstvo od zdravstvenih tegoba. Pred kraj dana, u mnogim selima širom Srbije, pale se velike vatre oko kojih se okuplja zajednica, igra i peva uz tradicionalne pesme.

U Šumadiji i vinogradarskim krajevima, Ivanjdan je dan odmora od poljskih radova. Veruje se da vinogradi najbolje rastu do sedam dana posle Ivanjdana, jer ih štiti svetac Jovan.

Običaji povezani sa Ivanjdanom često imaju i svoje proročanske elemente. Devojke koje se nisu udale tog dana trebalo bi da posade malo žita u saksiji. Na Petrovdan, 12. juna, pogledaju da li je žito niklo. Ako su klice oblikovane kao prstenovi, veruje se da će se te jeseni sigurno udati.

Posebno važan običaj je i bratimljenje i kumstvo "po Bogu i svetome Jovanu", što simbolizuje duboko prijateljstvo i duhovnu bliskost među ljudima u zajednici.


Ivanjdan, kao dan koji spaja duhovno i tradicionalno, ostaje važan deo srpske kulture, čuvajući bogatstvo narodnih verovanja i običaja kroz vekove.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>