Ostalo

Sme�no

Eutanazija u svetu i Srbiji: Kraj života po želji!

Eutanazija, praksa dostojanstvenog i dobrovoljnog prekida života, izaziva različite stavove širom sveta. Dok je u Holandiji i drugim zemljama legalizovana, u Srbiji ostaje zakonski zabranjena i kontroverzna tema. Ova priča istražuje pravne aspekte i etičke dileme koje okružuju eutanaziju, kako globalno, tako i kod nas.

Eutanazija u svetu i Srbiji: Kraj života po želji! Foto: Pixabay





Priča iz Holandije i pravni status u Srbiji

Holanđanka Ana Zvajnenberg (81) znala je da zbog Alchajmerove bolesti ubrzo neće moći da svesno donosi odluke. Kada joj je lekar ponudio rastvor sa smrtonosnom dozom sedativa, bez oklevanja ga je popila, svesna da je to kraj kakav želi. Ova emotivna priča prikazana je u dokumentarnom filmu „Pre nego što bude prekasno”.

Pre 22 godine, holandski parlament je legalizovao eutanaziju, čime je Holandija postala jedna od prvih zemalja na svetu koja je dozvolila ovu praksu. Od tada, eutanazija je zakonski dozvoljena u Belgiji, Španiji, Luksemburgu, Kanadi, Kolumbiji, australijskoj državi Viktoriji i na Novom Zelandu. U Švajcarskoj je moguće samoubistvo uz pomoć.


Eutanazija i Srbija: Pravni okvir

U Srbiji, eutanazija je zabranjena i tretira se kao krivično delo. Član 117 Krivičnog zakonika predviđa kaznu od šest meseci do pet godina zatvora za one koji iz samilosti usmrte teško obolelu odraslu osobu na njen ozbiljan i izričit zahtev.


emotivni aspekt eutanazije
Foto: Pixabay


„U srpskim propisima nema mogućnosti da bilo koji oblik eutanazije bude prihvaćen, jer se tretira kao krivično delo", kaže Marina Mijatović, stručnjakinja za medicinsko pravo iz Pravnog skenera. Prednacrtom Građanskog zakonika iz 2015. godine predviđa se pravo na dostojanstvenu smrt, ali ovaj zakonik još uvek nije usvojen.

Definicija i tipovi eutanazije

Eutanazija, kao pojam, prvi je upotrebio britanski filozof Frensis Bekon u 17. veku. Ona označava laku, srećnu smrt i dostojanstveni, dobrovoljni prekid života. Postoje dva tipa eutanazije - aktivna i pasivna.

Aktivna eutanazija podrazumeva ubrizgavanje smrtonosne supstance pacijentu na njegov zahtev, dok pasivna eutanazija uključuje isključivanje aparata ili prekid terapije koja održava pacijenta u životu. Oba tipa zahtevaju pacijentov pristanak, dok je još u svesnom stanju, prenosi BBC.

Globalni pogled na eutanaziju

Eutanazija je dozvoljena u Holandiji, Belgiji, Španiji, Luksemburgu, Kanadi, Kolumbiji, australijskoj državi Viktoriji i na Novom Zelandu, dok je u Švajcarskoj moguće samoubistvo uz pomoć. U Italiji je vrhovni sud 2019. godine presudio da eutanazija nije krivično delo, ukoliko osoba želi da okonča život zbog neizdržive patnje.


Ubistvo iz milosrđa u Srbiji još uvek je na nivou predloga. Iako je nacrt Građanskog zakonika predstavljen 2015. godine, pitanje eutanazije ostaje kontroverzno i pravno neregulisano. Stav Srpske pravoslavne crkve i Lekarske komore Srbije je izričito protiv eutanazije, što dodatno komplikuje raspravu o ovom pitanju.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/BBC


>