Ostalo

Sme�no

Med tokom posta, da ili ne?

Mnogi ljudi koji poste često nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu. Na primer, neko izbegava med, dok ga drugi koriste kao poslasticu tokom posta.

Med tokom posta, da ili ne? Foto: Pixabay



Tokom posta, deserti poput mlečne čokolade, keksa, slatkiša, kolača i torti su strogo zabranjeni. Međutim, postoje namirnice koje mogu biti alternativa uobičajenim slatkišima i dozvoljene su tokom posta. To su džem, sušeno voće (suvo grožđe, suve kajsije, smokve, suve šljive), orasi, tamna čokolada, alva, marmelada i med.

Med se može koristiti tokom posta, a sveštenici često navode primer Svetog proroka Jovana koji je za vreme velikog posta konzumirao samo med.

Med je izuzetno koristan jer sadrži različite mikroelemente i vitamine, što može biti od velike pomoći onima koji osećaju umor i vrtoglavicu tokom posta, dajući telu snagu i energiju, piše ženski magazin.

Važno je pridržavati se preporučene mere – dve kašičice meda dnevno su dovoljne da zadovolje potrebu za ugljenim hidratima. Med se može dodati čaju ili suvom pecivu umesto šećera. Jutarnja kaša sa medom će biti ukusnija, a za večeru možete pripremiti laganu salatu sa dresingom od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, meda i začina.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>