Ostalo

Sme�no

Teren i loptu zamenio invalidskim kolicima: Vladimir je sin najvećeg tragičara srpske košarke!

Vladimir Janković, sin legendarnog košarkaša Crvene zvezde Bobana Jankovića, suočio se sa tragičnom sudbinom svog oca, čija je karijera prekinuta zbog nesrećnog incidenta na terenu. Boban Janković je ostao upamćen kao jedan od najvećih tragičara u istoriji sporta, a njegova priča služi kao opomena i primer za buduće generacije.

Teren i loptu zamenio invalidskim kolicima: Vladimir je sin najvećeg tragičara srpske košarke! Foto: Printscreen Youtube/Carl King Lewis






Vladimir Janković je sin legendarnog košarkaša Crvene zvezde, pokojnog Bobana Jankovića, koji je poznat kao jedan od najvećih tragičara u istoriji sporta. Boban Janković je bio izuzetan igrač, posvećen Crvenoj zvezdi i omiljen među navijačima. Njegova karijera i život su ostali kao tužno podsećanje i primer za buduće generacije.

Naime, zbog trenutka nesmotrenosti i nervoze, 28. aprila 1993. godine, Janković je sebi napravio pakao od života. Svi ljubitelji košarke znaju za događaj kada je Janković, nezadovoljan sudijskom odlukom, udario glavom u betonski zid ispod koša dok je igrao za Panionios. Taj trenutak je uništio život jednog od najtalentovanijih jugoslovenskih igrača tog doba.

Janković je bio jedan od najboljih igrača Panioniosa, ali je 28. aprila 1993. godine, tokom utakmice, doživeo tragediju. Nakon što je sudija dosudio ofanzivni faul, Janković je u besu udario glavom u betonsku konstrukciju koša. Odmah je pao na parket, krvave glave i u velikim bolovima. Lekari su ga brzo prebacili u bolnicu, gde su se borili za njegov život. Iako su uspeli da mu spasu život, Janković je ostao nepokretan zbog povrede vratnih pršljenova i ostatak života proveo je u invalidskim kolicima.



vladimir jankovic sin bobana jankovica
Foto: Printscreen Youtube/Coach Konstantinos Panas



Nakon ove tragedije, FIBA je odlučila da dodatno pojača zaštitu na konstrukciji koša kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti. Mnogo godina kasnije, u jednom intervjuu, Boban Janković je pokušao da objasni šta se dogodilo tog kobnog dana.

Vladimir je sin pokojnog Bobana Jankovića. Legendarni košarkaš crveno-belih. Bilo je predivno igrati u Pioniru, barem meni. To je klub mog oca i osećaj je bio poseban. Zahvaljujem se navijačima, igračima i svima u Zvezdi na toplom dočeku - rekao je Janković i dodao:


Možda vas interesuje:
Sve više Srba u NBA ligi: Nikola Jokić na vrhuncu, Tristan Vukčević pred odlaskom!

srpski Leri Bird  Slobodan Boban
Foto: Printscreen/czv_nostalgija



Moram priznati da sam jedva čekao da izađem na parket Pionira, iako nisam dobio priliku da zaigram. To je za mene bio poseban osećaj koji ću pamtiti čitav život. Košarkaš zelenih priznao je da navijači Panatinaikosa imaju animozitet prema Crvenoj zvezdi.

Ovaj tekst je optimizovan za pretraživače korišćenjem ključnih reči kao što su “Vladimir Janković”, “Boban Janković”, “Crvena zvezda”, “košarka”, “tragedija”, “invalidska kolica”, “Panionios”, “FIBA”, “Pionir”, i “Panatinaikos”. Takođe, tekst je strukturiran sa jasnim i relevantnim informacijama koje će pomoći u rangiranju na Google pretragama.




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>