Ostalo

Sme�no

VIDOVDAN: Narodna verovanja i običaji - Ustanite rano, pogledajte u Sunce i izgovorite ove reči!

Vidovdan, koji se obeležava 28. juna, jedan je od najvažnijih praznika u srpskoj istoriji i kulturi. 

VIDOVDAN: Narodna verovanja i običaji - Ustanite rano, pogledajte u Sunce i izgovorite ove reči! Foto: Wikipedia



Ovaj dan je duboko ukorenjen u pravoslavnoj kulturi i istorijskim događajima, a ujedno je i praznik svetog Vida.

Istorijski značaj

Vidovdan je posebno poznat po Kosovskoj bitci, koja se odigrala 1389. godine na Kosovu polju. U ovoj bitci sukobile su se vojske srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića i osmanskog sultana Murata I. Bitka je završena bez jasnog vojnog pobednika, ali je postala simbol srpskog otpora i trajnog sećanja na žrtvu i hrabrost srpskih vojnika. Kosovska legenda, koja govori o knezu Lazarovom izboru između zemaljskog carstva i večnog spasenja, postala je sastavni deo srpske kulturne i nacionalne memorije.

Pored Kosovske bitke, Vidovdan je obeležen i atentatom na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, što je izazvalo Prvi svetski rat, kao i niz drugih značajnih istorijskih događaja u srpskoj istoriji.

Verovanja i običaji

Vidovdan je praznik koji je obogaćen raznim narodnim verovanjima i običajima. Prema tradiciji, na Vidovdan se ne započinju novi poslovi jer se smatra da to može doneti lošu sreću.

Jedan od tradicionalnih običaja je i umivanje u vodi u kojoj su stavljene latice crvenih ruža ili lekovitog bilja. Svaki član domaćinstva bi trebalo da se umije vodom vidovkom, za koju se veruje da može da isceli mnoge rane i bolesti. 

Veruje se da ovaj ritual donosi zdravlje i lepotu.

Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.

Litije i verske procesije koje se održavaju na Vidovdan su još jedan oblik obeležavanja praznika, gde vernici prolaze kroz naselja blagosiljajući domove i polja.

U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

U severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi sve tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

Vidovdan je praznik koji ujedinjuje istoriju, verovanja i običaje srpskog naroda. Njegov značaj se ogleda u sećanju na ključne istorijske događaje, kao i u očuvanju narodnih tradicija koje se prenose s kolena na koleno. Bez obzira na to da li se obeležava kroz verske ceremonije ili porodične rituale, Vidovdan ostaje simbol srpskog identiteta i kulturnog nasleđa.

Izgovorite ove reči i pogledajte u SUNCE

Postoji verovanje da je neophodno na ovaj veliiki hrišćanski praznik ustati pre zore i pogledati prema suncu, a takođe treba izgovoriti ove reči: "Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!”

Ako na Vidovdan bude vedro, svu odeću treba izneti napolje da se provetri i napuni dobrom energijom. Sa druge strane, ako bude oblačno, treba prekrstiti oblake, pa će i kiša koja padne povoljno delovati na useve.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>