Ostalo

Sme�no

Ubica planeta sutra proleće pored Zemlje brzinom od 93.000 km/h!

Ogromni asteroid, poznat kao “ubica planeta”, proći će pored Zemlje 27. juna. Iako zvuči zastrašujuće, nema razloga za brigu. 

Ubica planeta sutra proleće pored Zemlje brzinom od 93.000 km/h! Foto: Freepik



Naučnici procenjuju da će asteroid 2011 UL21, prečnika 2,5 kilometara, proći na sigurnoj udaljenosti od 6,6 miliona kilometara od Zemlje, krećući se brzinom od 93.000 km/h. Ovo je najbliži prolazak ovog asteroida pored naše planete u poslednjih 110 godina.


Asteroid 2011 UL21: Potencijalno opasan objekat

NASA je klasifikovala asteroid 2011 UL21 kao “potencijalno opasan objekat” zbog njegove veličine i orbite. Asteroid kruži oko Sunca svakih tri godine na udaljenosti koja je 1,3 puta veća od prosečne udaljenosti između Zemlje i Sunca.



Asteroid prolece pored Zemlje
Foto: Freepik


 

Šta bi se dogodilo u slučaju udara?


Asteroid je veći od 99% asteroida u našem solarnom sistemu, ali pet puta manji od asteroida koji je izazvao izumiranje dinosaurusa. Iako ne postoji opasnost od udara sada niti u bližoj budućnosti, naučnici procenjuju da bi udar ovog asteroida mogao izazvati štetu na kontinentalnom nivou, ispunjavajući atmosferu prašinom i otpadom, što bi dovelo do značajnih klimatskih promena.



Najvidljiviji na severnoj hemisferi

Asteroid 2011 UL21 biće najvidljiviji posmatračima na severnoj hemisferi, pružajući jedinstvenu priliku za astronome i entuzijaste da posmatraju ovaj impresivni objekat.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>