Ostalo

Sme�no

Zaštitite svoju mačku tokom leta! Opasnosti vrebaju!

Stiglo je najtoplije doba godine, a vaša ljubimica mačka je izložena raznim opasnostima. Zaštitite svoju mačku tokom leta i saznajte kakve to opasnosti vrebaju.

Zaštitite svoju mačku tokom leta! Opasnosti vrebaju! Foto: Pixabay




Zaštita zdravlja mačaka tokom leta može biti izazovna zbog raznih opasnosti koje vrebaju napolju i unutra. Evo najčešćih pretnji za zdravlje vašeg ljubimca i kako ih možete preduprediti:

 

Toplotni udar kod mačaka


Tokom visokih letnjih temperatura, mačke su podložne toplotnom udaru. Mačke se znoje samo kroz jastučiće na šapama, što nije dovoljno za efikasno hlađenje tela. Da bi se nosile sa vrućinom, mačke se često ližu, nanoseći pljuvačku na krzno. Ako primetite da vaša mačka dahće, to može biti znak pregrevanja.


Simptomi toplotnog udara kod mačaka uključuju penu na ustima, obilno lučenje pljuvačke, i obamrlost. Posebno su ugrožene starije, gojazne, bolesne i dugodlake mačke, kao i rase sa skraćenim disajnim putevima poput Persijske, egzotične kratkodlake, himalajske i burmanske mačke.

Preporučuje se da mačkama obezbedite dovoljnu količinu sveže vode. Mačke piju malo vode čak i tokom velikih vrućina, pa postavite činije sa vodom po celoj kući ili nabavite fontanu koja će ih zainteresovati da češće piju vodu.


Možda vas interesuje:
Kako zaštititi psa od toplotnih udara tokom leta: Saveti za vlasnike pasa




Zastita zdravlja macaka tokom leta


 

Trovanje kod mačaka


Tokom leta, trovanje predstavlja veliku opasnost za mačke, posebno ako lutaju napolju i pojedu plen koji je prethodno progutao toksin. Prilikom postavljanja otrova za suzbijanje štetočina, pazite da vaša mačka ne dođe u kontakt s tim otrovima.


Možda vas interesuje:
7 načina na koje mačka može poboljšati vaše zdravlje i raspoloženje!


Kako spreciti trovanje kod macaka tokom leta

 

Ujedi štetočina i parazita



Sa dolaskom toplijih dana, broj parazita se povećava, pa je zaštita neophodna čak i za mačke koje žive u zatvorenom prostoru. Kontrola parazita kod mačaka zahteva preventivne mere koje će predložiti vaš veterinar.

Čak i ako živite u stanu, lako možete doneti buve i druge parazite koji izazivaju mnoge bolesti. Suzbijte komarce koji šire dirofilariozu (bolest srčanog crva). Iako mačke nisu podložne bolestima koje šire krpelji, mogu oboleti od opasne i često smrtonosne citaukzoonoze.

Preporučuje se da tokom leta mačke ostanu u zatvorenom prostoru i uživaju u hladovini, u zamračenom i ohlađenom prostoru.

Možda vas interesuje:
Vlasnica alavog mačka moli komšije da ga ne hrane!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>