Ostalo

Sme�no

Praznik Sveta Trojica (Duhovi): Značaj, običaji i tradicija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi!

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Silaska Svetog Duha na apostole, poznat i kao Duhovi ili Pedesetnica. Saznajte sve o ovom velikom prazniku, njegovom značaju i običajima.

Praznik Sveta Trojica (Duhovi): Značaj, običaji i tradicija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi! Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram




Saznajte sve o prazniku Sveta Trojica (Duhovi) koji Srpska pravoslavna crkva proslavlja pedeseti dan po Vaskrsu. Otkrivamo običaje, tradiciju i značaj ovog velikog hrišćanskog praznika.


Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Silaska Svetog Duha na apostole, poznat i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice. Ovaj praznik se uvek obeležava pedeseti dan po Vaskrsu i deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

Ovaj događaj, jedan od najvažnijih u hrišćanstvu, zabeležen je u Četvorojevanđelju. Smatra se da su apostole u Jerusalimu nadahnuli Otac, Sin i Duh Sveti, koji se u obliku plamenih jezika spustio na njihove glave.

Na Duhove je Hristos ispunio obećanje dato učenicima na dan Vaznesenja, kada im je rekao da čekaju u Jerusalimu dok im se ne javi Duh Sveti. Taj duh ih je krstio ognjem božanskim, dajući im snagu da propovedaju Jevanđelje na svim jezicima.



Značaj, običaji i tradicija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram



Prema zapisima, deseti dan po Spasovdanu začula se huka nalik na snažnu oluju iznad doma apostola, pojavila se Bogorodica, a narod je ugledao svetlost i plamene jezike kako se spuštaju na Hristove učenike. Smatra se da su tada apostoli dobili znanje svih jezika i snagu da dovrše delo Gospodnje za spas čovečanstva.

Pedesetnica se smatra početkom prvog obraćanja Hristovih učenika narodu. Sveti apostol Petar se prvi obratio okupljenima, pozivajući ih na pokajanje i krštenje. Kršteno je tri i po hiljade duša, čime su postavljeni temelji crkve koja traje već tri milenijuma.


Možda vas interesuje:
Najstarija narodna verovanja koja Srbi strogo poštuju!


Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Silaska Svetog Duha
Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram


Za ovaj veliki praznik vezani su mnogi običaji. U pravoslavne hramove se unosi trava tokom praznične liturgije, od koje se pletu venci koji se čuvaju u domovima do sledećih Duhova. Srpska pravoslavna crkva, kao i ostale pravoslavne crkve, praznuje Pedesetnicu uvek u nedelju, desetog dana po Vaznesenju.

Duhovi se, kao i Vaskrs i Božić, slave tri dana. U crkvenom kalendaru crvenim slovom su obeleženi Duhovski ponedeljak i Duhovski utorak. Dan uoči Duhova, pravoslavni vernici posvećuju mrtvima. Subota pred praznik Pedesetnice je Zadušnice, kada se posećuju groblja i pale sveće na grobovima i u hramovima.

Možda vas interesuje:
Zadušnice: Kroz oči porodice, ova tradicija dobija poseban značaj!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>