Ostalo

Sme�no

EURO 2024: Upoznajte najmlađeg fudbalera u istoriji Evropskog prvenstva - Lamine Yamal!

Lamine Jamal, fubaler Španije na EURO 2024, ušao je u istoriju postavši najmlađi igrač koji je nastupio na Evropskom prvenstvu za muškarce.

EURO 2024: Upoznajte najmlađeg fudbalera u istoriji Evropskog prvenstva - Lamine Yamal! Foto: YouTube printscreen/trubuena



Sa samo 16 godina i 338 dana, Jamal je nadmašio prethodni rekord koji je postavio Poljak Kacper Kozłowski, koji je imao 17 godina i 246 dana kada je igrao protiv Španije na EURO 2020.

Jamal je obeležio svoj rekordni nastup protiv Hrvatske asistencijom u prvom poluvremenu, ubacivši loptu u peterac Daniju Carvajalu, koji je potom postigao gol, doprinoseći ključnoj pobedi u Grupi B od 3-0 na EURO 2024.

Jamal već drži rekorde kao najmlađi igrač Barselone i najmlađi igrač koji je započeo meč u La Ligi u 21. veku.

U svojoj prvoj sezoni u Barsinom seniorskom timu, Jamal je upisao 37 nastupa u La Ligi i 10 u Ligi šampiona, završivši kampanju sa sedam golova i 10 asistencija u svim takmičenjima.


Foto: Instagram printscree/lamineyamal

Smatra se jednim od najperspektivnijih mladih fudbalera, i Barselona i Španija imaju velike nade da će tinejdžer moći da im pomogne da osvoje trofeje u bliskoj budućnosti.

Sigurno je veliki pritisak stavljen na tako mlada ramena, ali Jamal je ove sezone već dokazao, posebno sa nekim izuzetnim nastupima u Ligi šampiona, da nema straha od najveće pozornice.

„Mislim da je toliko zreo i da već može da napravi razliku za nas“, rekao je bivši trener Barse Ćavi nedavno novinarima o Jamalu.

"Moramo da se brinemo o njemu, ali mislim da je spreman i ne plašim se da verujem mladosti." - dodao je.

Pročitajte još: EURO 2024: Dušan Tadić - Ljubavna priča kapitena reprezentacije Srbije!

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>