Ostalo

Sme�no

Letnje zadušnice: Običaji i molitva za upokojene!

Letnje zadušnice padaju se kao i uvek u subotu, ove godine 22. juna. Postoje neki običaji koje ljudi poštoju onoliko koliko su u mogućnosti,a tu je i molitva za upokojene.

Letnje zadušnice: Običaji i molitva za upokojene! Foto: Freepik





Kada idemo na liturgiju u crkvu za zadusnice, potrebno je poneti sledeće:

Kuvano žito
Crno vino
Malu sveću koja se stavlja uz žito
Male sveće za svakog upokojenog ili jednu veću sveću za sve
Spisak imena svih upokojenih rođaka i prijatelja
Novčani prilog (svako prema svojim mogućnostima)



Žito simbolizuje smrtno telo i besmrtnu dušu u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino predstavlja Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simbol Hristove svetlosti, jer je On rekao: „Ja sam svetlost svetu.“

Posle liturgije, u crkvi se služi parastos, nakon čega se odlazi do grobova pokojnika.



Letnje zadušnice - Običaji i molitva za upkojene
Foto: Pixabay

 

Molitva za upokojene


Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri. Oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, delom ili mišlju.

Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš. Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, Blagim i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ako želite, možete se dogovoriti sa sveštenikom da odsluži pomen i okadi grobno mesto. Ako su pokojnici sahranjeni daleko i niste u mogućnosti da odete na groblje, uvek možete otići u crkvu, gde se služi pomen.




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>