Ostalo

Sme�no

Početak leta 2024: Najduži dan i najkraća noć u godini!

Leto 2024. zvanično počinje u četvrtak, 20. juna u 22:50. Ovaj dan je poseban jer donosi najduži dan i najkraću noć u godini, kada će Sunce napraviti svoj najveći dnevni luk iznad horizonta.

Početak leta 2024: Najduži dan i najkraća noć u godini! Foto: Freepik




Saznajte kada tačno počinje leto 2024. godine, zašto je ovaj dan poseban i koliko će trajati najduži dan i najkraća noć u godini.


Leto 2024. godine počinje u četvrtak, 20. juna u 22:50, donoseći najduži dan i najkraću noć. Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda potvrdilo je ovaj datum i vreme za početak leta.

Dok na severnoj polulopti počinje leto, na južnoj Zemljinoj polulopti tada počinje zima. Na dan letnjeg solsticija, obdanica je najduža, a noć najkraća u godini. U Beogradu, Sunce će izaći u 04:51 i zalaziće u 20:27, što znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, dok će noć trajati samo 8 časova i 24 minuta.

Možda vas interesuje:
Letnje zadušnice: Običaji i molitva za upkojene!


Početak leta 2024
Foto: Freepik


Tog dana, Sunce pravi najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, u podne dostiže najveću visinu tokom godine na jugu, i zalazi na severozapadu. U podne će Sunce u Beogradu biti na visini od oko 68 stepeni. U južnom Egiptu Sunce će biti u zenitu na visini od 90 stepeni, dok će na severnom polu visina Sunca biti oko 23 stepena.

Prema astronomima, na dan letnjeg solsticija Sunce se nalazi u tački letnjeg suncostaja. Čini se kao da se visina Sunca u podne ne menja nekoliko dana pre i posle početka leta, kao da "stoji", navodi se u saopštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Možda vas interesuje:
Ova popularna aplikacija troši najviše baterije na vašem telefonu!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>