Ostalo

Sme�no

Kako zaštititi psa od toplotnih udara tokom leta: Saveti za vlasnike pasa

Toplotni udari predstavljaju ozbiljan rizik za pse, posebno tokom vrelih letnjih dana. Evo kako možete prepoznati simptome i sprečiti toplotne udare kod vašeg ljubimca.

Kako zaštititi psa od toplotnih udara tokom leta: Saveti za vlasnike pasa Foto: Freepik



Saznajte kako da zaštitite svog psa od toplotnih udara tokom leta. Prepoznajte znakove toplotnog udara kod pasa i saznajte koje rase su najugroženije.

 

Određene rase su posebno osetljive


Toplotni udari predstavljaju veliki rizik za pse, posebno za određene rase. Pseća tela nemaju iste mehanizme za regulaciju temperature kao ljudi, što ih čini podložnijim ovim opasnostima tokom toplih letnjih meseci. Najveći rizik nose životinje sa dugom dlakom i brahiocefalične rase, karakterisane pljosnatim nosom i kratkom njuškom.

 

Godine i gojaznost


Gojazni psi i stariji psi sa hroničnim bolestima srca i pluća takođe pripadaju ovoj rizičnoj grupi. Kako prepoznati toplotni udar kod psa? Simptomi uključuju visoku telesnu temperaturu (često iznad 40°C), ubrzano disanje, teškoće u kretanju ili ležanje dezorijentisanih životinja, pojačano pljuvanje i druge znakove nelagode.



Pas na suncu - toplotni udar
Foto: Freepik

 

Kako zaštititi psa tokom leta? 



Ključno je nikada ne ostavljati psa u automobilu za vreme velikih vrućina, čak ni uz otvorene prozore ili u hladu. Aktivnosti treba planirati za hladnije delove dana, naročito za pse iz rizičnih grupa, uz obavezno obezbeđivanje sveže vode.



Saveti za vlasnike pasa
Foto: Freepik


Ako idete na plažu sa psom, kupanje može pomoći u rashlađivanju, ali je važno izabrati mesto sa adekvatnim hladom. U slučaju toplotnog udara, psa odmah prebaciti u hladnu prostoriju, dati mu vodu, navlažiti šape i što pre potražiti veterinarsku pomoć. Treba izbegavati davanje ledeno hladne vode ili prskanje jakom hladnom vodom jer to može izazvati kontraefekat.

Posebnu pažnju treba posvetiti psima sa pljosnatim licem poput buldoga, francuskog buldoga i mopsa, zbog njihove specifične anatomije koja otežava hlađenje. Takođe, gojazni psi imaju veći rizik, te je važno prilagoditi njihovu ishranu i fizičke aktivnosti za očuvanje zdravlja.


Možda vas interesuje:
Deset rasa pasa koje deluju kao antidepresivi na ljude!


Odredjene rase pasa su posebno osetljive
Foto: Freepik


Vlasnicima je važno da budu informisani o karakteristikama svoje rase kako bi pružili pravilnu negu i sprečili potencijalne zdravstvene probleme. Redovni veterinarski pregledi su ključni za očuvanje zdravlja pasa tokom cele godine, posebno u letnjim mesecima kada su temperature visoke, a zanimljive i korisne stvari o ljubimcima možete pronaći OVDE.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>