Ostalo

Sme�no

Prvi snimak porodice oblačastih leoparda u divljini Indonezije!

Kamere su po prvi put u istoriji zabeležile porodicu oblačastih leoparda na Borneu. Saznajte više o ovom retkom i fascinantnom prizoru.

Prvi snimak porodice oblačastih leoparda u divljini Indonezije! Foto: Freepik




Prvi snimak porodice oblačastih leoparda u divljini Indonezije zabeležen na ostrvu Borneo. Saznajte više o ovom retkom prizoru i karakteristikama oblačastih leoparda.


Po prvi put u istoriji, kamere su zabeležile porodicu oblačastih leoparda kako lutaju divljinom Indonezije. Kamere za praćenje na ostrvu Borneo snimile su majku ove retke vrste leoparda sa njena dva mladunčeta, što predstavlja prvi takav snimak ikada. U nacionalnom parku Tanjung Puting, kamere su zabeležile snimke ženke oblačastog leoparda (Neofelis diardi borneensis) i njena dva mladunčeta, što je ohrabrujući znak da se ova ugrožena vrsta još razmnožava, prenosi Livescience.

Osoblje Orangutan Foundation, organizacije koja se bavi očuvanjem divljih životinja, postavilo je kamere za praćenje širom šume kako bi pratili kretanje životinja u toj oblasti. Još u aprilu, jedna od kamera zabeležila je snimak porodice oblačastih leoparda. Iako već postoje snimci oblačastog leoparda u divljini, ovo je prvi snimak cele porodice, navodi fondacija.

Bornejski oblačasti leopard je jedna od dve podvrste oblačastog leoparda u Indoneziji. Druga podvrsta, sumatranski oblačasti leopard (Neofelis diardi diardi), živi na ostrvu Sumatra.


Možda vas interesuje:
Šta je dark web i da li je sigurno koristiti ga?


Blizak pogled na šare nalik oblacima na oblačastom leopardu
Foto: Freepik


Svetski fond za očuvanje prirode (WWF) objašnjava da bornejski oblačasti leopard ima male šare nalik oblacima iznad očiju i dvostruku dorzalnu prugu. Ova mačka je izuzetno vešt lovac u šumi, sa fleksibilnim zglobovima koji joj omogućavaju trčanje i skakanje po krošnjama drveća. Njeni gležnjevi mogu da se rotiraju za 180 stepeni, omogućavajući joj da se spušta niz drveće sa glavom okrenutom unazad. Oblačasti leopard se obično hrani majmunima, mačkama i glodarima koji žive u gustim šumama.

Možda vas interesuje:
9 biljaka koje negativno utiču na porodičnu sreću: Izbacite ih iz kuće!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>