Recepti

Ljubav

Ruska hrana sve popularnija: Naučite kako da pripremite peljmene kod kuće!

Ruska hrana postaje sve popularnija širom sveta, a posebno kod nas. Među omiljenim jelima su peljmeni, tradicionalno rusko jelo koje sada možete lako pripremiti kod kuće. Ovaj recept će vam pokazati korak po korak kako da napravite savršene peljmene.

Ruska hrana sve popularnija: Naučite kako da pripremite peljmene kod kuće! Foto: Printscreen Youtube/Gurmaniya


 

Sastojci za peljmene:


Testo:

200 g prosejanog namenskog brašna
1 jaje
1 dl hladne vode ili mleka (ili kombinacija oba)
1 kafena kašičica soli

Nadev:

250 g mlevenog goveđeg mesa
1 kafena kašičica soli
1/4 kafene kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašika sitno iseckanog peršuna
1/2 manje glavice crnog luka
prstohvat šećera
0.5 dl hladne vode


Finale:

50 g putera
200 g kisele pavlake
prstohvat soli


Ovaj recept je za 80 komada peljmena ako se koristi specijalna alatka, ili nešto manje ako se prave ručno, jer su tada malo veći.




ruski peljmeni recept
Foto: Printscreen Youtube/Gurmaniya

 

Priprema peljmena



Priprema testa:

Zamesiti testo sa polovinom brašna, postepeno dodavati ostatak dok testo ne postane glatko i nelepljivo. Pokriti folijom ili činijom i ostaviti da odstoji 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.


Priprema nadeva:

Dodati sitno seckan crni luk, šećer, so, biber, hladnu vodu i peršun u mleveno meso, i sve dobro izmešati rukom. Alternativno, koristiti čoper: prvo samleti crni luk, zatim dodati seckano meso, vodu, so, šećer i biber, i sve dobro sjediniti, pa na kraju dodati peršun i promešati kašikom.
 

Zavijanje peljmena:


Na pobrašnjenoj površini razviti testo na debljinu od 1.5 mm. Čašom ili modlom prečnika 7-8 cm vaditi krugove. Na svaki krug staviti kafenu kašičicu nadeva, preklopiti u polumesec i pritisnuti ivice da nadev ne iscuri. Vrhove polumeseca povući ka sredini i spojiti ih.
 

Kuvanje peljmena:


Peljmene kuvati u slanoj vodi (1 kg peljmena, 4 l vode, 40 g soli), uz dodatak nekoliko zrna bibera i lovorovog lista. Peljmene dodavati jedan po jedan, kuvati 8-10 minuta i nekoliko puta pažljivo promešati. Kuvane peljmene izvaditi u cediljku, brzo prebaciti u činiju i preliti otopljenim puterom da se ne slepe.


Serviranje:

Poslužiti odmah uz kiselu pavlaku, po potrebi posoliti pavlaku i promešati.
 

Napomena o zamrzavanju:


Peljmeni se mogu unapred pripremiti i zamrznuti. Složiti ih na pobrašnjen plastični poslužavnik, zamrznuti 2 sata, zatim prebaciti u kesu i vratiti u zamrzivač. Tako pripremljeni peljmeni biće spremni za kuvanje za 15 minuta.

Pratite ove korake i uživajte u autentičnom ukusu ruskih peljmena! Podelite ovaj recept sa prijateljima ili pogledajte naše druge recepte za još više kulinarskih inspiracija.

Možda vas interesuje:
Recept za kolač Karpati! Fantastičnog izgleda i ukusa!



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>