Region

Svet

Preminuo poznati reditelj Mladen Materić: Veliki gubitak za svet umetnosti!

Poznati reditelj Mladen Materić preminuo je u 71. godini, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u svetu umetnosti. Sa svojim izuzetnim predstavama i doprinosom pozorištu, Materić je učinio nezaboravnim trenutke na sceni, ostavljajući dubok pečat u srcima publike.

Preminuo poznati reditelj Mladen Materić: Veliki gubitak za svet umetnosti! Foto: Printscreen Youtube/RTRS plus





Reditelj Mladen Materić preminuo je u 71. godini nakon hrabre borbe sa bolešću, ostavljajući dubok trag u svetu pozorišta i umetnosti. Rođen 1953. u Banjaluci, Materić je započeo svoju izuzetnu karijeru na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gde je stvorio nezaboravne predstave koje su bile uspešno izvođene i na međunarodnim festivalima.

Jedan od ključnih trenutaka u Materićevoj karijeri bio je njegov rad na predstavama poput "Tetoviranog pozorišta" i "Mjesečeve predstave", koje su osvojile srca publike širom sveta svojom originalnošću i dubinom. Materić je takođe bio umetnički rukovodilac scene "Obala" pri Akademiji, gde je sarađivao sa svetski poznatim rediteljem Emirom Kusturicom, što je dodatno obogatilo njegov umetnički opus.

Jedan od njegovih zapaženih radova bio je i režiranje predstave "Kuhinja" po tekstu Petera Handkea, koju je sam Handke prisustvovao u Banjaluci 2013. godine. Osim što je bio reditelj, Materić je bio i profesor scenskog pokreta, deleći svoje znanje i strast sa generacijama mladih umetnika.

Emir Kusturica je izrazio svoje duboko poštovanje prema Materiću, opisujući ga kao svetski poznatog srpskog reditelja koji će zauvek ostati upamćen po svojoj strasti prema umetnosti i doprinosu svetu pozorišta.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>