Ostalo

Sme�no

Zašto su ženske grudi svake godine sve veće?

Prema najnovijem istraživanju, ženske grudi se povećavaju svakih nekoliko decenija, a to potvrđuje i činjenica da je proizvođač grudnjaka Bravissimo odlučio da plasira na tržište grudnjak sa korpama L – najveći dosad.

Zašto su ženske grudi svake godine sve veće?



Neminovna je činjenica da se prosečna veličina ženskih grudi povećava gotovo svake decenije . Iako se prosečnom veličinom grudnjaka smatra 3C, stručnjaci upozoravaju da je ta brojka možda ipak bliža veličini 2F.

Usprkos povećanju grudi, žene su još uvek sklone da kupuju i nose premale grudnjake koji stvaraju neprijatan bol, a Bravissimo tvrdi da bi čak 60 posto žena koje nose korpe veličine C trebalo da nose korpe veličine D.

Pedesetih godina prošloga veka prosečna žena nosila je grudnjak sa korpom veličine B, što je čak za puni broj manje od današnje prosečne veličine. Izgleda da je se veličina grudi tokom godina povećala, ali postavlja se pitanje zašto.

Sve učestaliji višak kilograma prvi je razlog koji bi istakla većina stručnjaka. Profesor Michael Baum, stručnjak za rak dojki, tvrdi: "Višak kilograma uticao je na veličinu grudi u istoj meri kao i na veličinu bedara i stražnjice. Evidentna je sve jača pojava gojaznosti, pa zato povećanje ženskih dimenzija i nije tako iznenađujuće".

Gojaznost je samo jedan od razloga koji objašnjava zašto se veličina grudi povećava sa godinama - tako Anna Prince iz Bravissima tvrdi: "Otkako smo 1995. godine započeli sa istraživanjem tržišta, javilo nam se više od dva miliona žena koje imaju izrazito velike grudi i vrlo vitko telo".

"To nas je nateralo da istražimo zašto se ženske grudi povećavaju i otkrili smo da je za to odgovoran estrogen, ženski hormon odgovoran za promenu ženskog tela u pubertetu", tvrdi Anna Prince.

Ključnu ulogu u povećavanju grudi tokom godina ima sve raniji ulazak devojčica u pubertet, koje u odraslom dobu imaju znatno manji broj dece nego žene u prošlosti, a razdoblje dojenja beba traje sve kraće. Rezultat toga je da svaka žena tokom života ima sve veći broj menstruacija zbog kojih je izložena češćim mesečnim talasima estrogena koji stimuliraju ovulaciju.

Veliki uticaj ima i kontracepcijska pilula jer su današnje žene prva generacija žena čije su majke pile pilulu. Prve verzije kontracepcijske pilule imale su znatno veće količine sintetičkog estrogena od današnje pilule, a još uvek nije poznat dugoročan učinak izloženosti hormonima u piluli na buduće generacije.

Manji broj dece koje žene rađaju u sve kasnijem dobu i kraća razdoblja dojenja utiču na rast grudi jer su izložene većoj količini estrogena. Današnje žene neretko, da bi ublažile simptome menopauze, koriste hormonsku terapiju pod čijim uticajem im se grudi povećaju i za dva broja.

Izbeći uticaj estrogena je vrlo teško s obzirom da se xenoestrogen, lažni estrogen, nalazi svuda oko nas, uključujući pesticide, plastiku i kozmetiku. Tako se xenoestrogen nazvan bisfenol-A (BPA) nalazi u konzervisanoj hrani i pićima, plastičnim flašama, staklenkama i elektroničkoj opremi. Osim estetskih problema, velike grudi izazivaće i zdravstvene probleme i tegobe, kao što je bol u leđima i bolni tragovi od naramenica na ramenima.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>