Region

Svet

Korejci tuže Karleušu zbog pesme "Muškarac koji mrzi žene"?!

Najnovija pesma Jelene Karleuše "Muškarac koji mrzi žene" mogla bi uskoro da postane predmet sudskog spora, budući da izdavačka kuća "SM Entertejment" najavljuje tužbu protiv srpske pevačice.

Korejci tuže Karleušu zbog pesme



Reč je o produkcijskoj firmi koja zastupa južnokorejski bend "Shinee", čiji hit "Lucifer" je, kako kažu, Karleuša obradila! "Ova izdavačka kuća smatra da je njena nova pesma očigledan primer plagijata i da će oni preduzeti sve pravne mere protiv srpske pevačice, a sve sa ciljem kako bi zaštitili svoja autorska prava i prava grupe 'Shinee',"  piše azijski sajt www.allkpop.com.

U daljem tekstu se naglašava da ovo nije prvi put da neko "pozajmi" melodiju nekog njihovog izvođača i kao primer navode hit "Genie", koji je obradila uzbekistanska pevačica Dinejra 2009. godine, protiv koje je takođe podneta tužba. Da je ova produkcijska kuća ozbiljna u svojim namerama svedoči i to što su medijima poslali i zvanično saopštenje u kojem najavljuju da će se pozabaviti ovim slučajem: “Od naših izdavača iz Amerike dobili smo potvrdu da su povređena autorska prava, te ćemo tim povodom preduzeti sve neophodne pravne akcije.”

U međuvremenu, oglasila se i autorka muzike Bebe Reksha, koja je na svom “twitter” profilu ostavila poruku: “Samo zato što je tvoja pesma na drugom jeziku, nije OK da kopiraš moje melodije! Plagiranje u muzici mora da prestane!”

S druge strane, portparol Jelene Karleuše, Zoran Birtašević, kažeda je njena nova pesma autorska, a da je za sporni deo refrena dobijena dozvola od kompozitorke: “Pesma 'Muškarac koji mrzi žene' je autorska, osim što je za refren upotrebljen deo aranžmana numere kompozitorke Bebe Rekshe, što je sasvim normalna stvar i u svetskom šou biznisu. Uzmimo na primer Rijanu, koja je upotrebila deo pesme Majkla Džeksona.

S obzirom na to da Jelenina pesma nije objavljena ni na kakvom nosaču zvuka, ne postoji osnov za tužbu. Ljudi iz našeg menadžmenta u direktnom su kontaktu sa kompozitorkom pesme i ovih dana očekujemo i prenos autorskih prava. Svu medijsku pompu u Koreji bih protumačio kao uobičajen marketinški potez promovisanja njihovih izvođača,” istakao je Birtašević.

izvor: Alo

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>