Region

Svet

Region

Preminuo Timoti Džon Bajford (Video)

Britanski režiser, scenarista i glumac Timoti Džon Bajford preminuo je danas u 73. godini, posle duge i teške bolesti.

Preminuo Timoti Džon Bajford (Video)



Timoti Džon Bajford , veći deo svog radnog veka proveo je u Srbiji, a ostaće upamćen po TV serijama koje je režirao za decu, među kojima su: "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške", kao i mnoge druge.

Rođen je 25. jula 1941. u Fording Bridžu u pokrajini Hempšir, Velika Britanija. Studirao je na Centralnoj školi za govor i dramu u Londonu, a 1966. godine se zaposlio kao reditelj na Bi-Bi-Siju, prenosi Tanjug.rs.

Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine. Dobio je početkom 2013. nacionalnu penziju Republike Srbije. Poslednjih godina bolovao je od raka, ali ga to nije sprečavalo da se bavi prevođenjem.  Dobitnik je priznanja "Stefan Prvovenčani“ koje dodeljuju Raške duhovne svečanosti, 2013. godine.

Režirao je više dokumentarnih filmova za dečji program. Jednu emisiju je uradio u koprodukciji sa Televizijom Beograd. Nedugo zatim odlučio je da postane Beograđanin i u Srbiji je živeo od 1971. Pored serija koje je snimio za TV Beograd, radio je i za TV Sarajavo. Bio je i prevodilac i fotograf, pre osam godina je u Dečjem kulturnom centru Beograda priredio izložbu kreativnih fotografija.



Autor: J.B.
Foto: Screenshot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>