Region

Svet

Novak Đoković se družio sa decom u vrtiću u Lešnici (Foto)

Ambasador UNICEF-a i najbolji srpski teniser Novak Đoković posetio je u utorak dečji vrtić "Ispod lipa" u Lešnici kod Loznice, gde je ukazao na značaj obezbeđivanja uslova za rad sa najmlađima, naročito sa decom iz ugroženih grupa.

Novak Đoković se družio sa decom u vrtiću u Lešnici (Foto)



Đoković je tom prilikom rekao da deca zaslužuju da imaju priliku za razvijanje svog punog potencijala i da bi bi u toj nameri svi trebalo da se ujedine i daju najviše od sebe, uprkos ograničenim resursima, posebno kada su u pitanju deca iz najugroženijih i manjinskih grupa.

Deci bi trebalo pomoći u obezbeđivanju uslova, boljoj ishrani i sporstkim aktivnostima, jer najmlađi u Srbiji imaju veliki talenat za sport, ukazao je Đoković i izrazio očekivanje da će rekonstrukcija objekta u Lešnici promeniti živote tamošnjih i građana Loznice.

- Još jednom sam imao priliku da vidim koliko je ovaj vrtić jedinstveno i posebno mesto gde deca imaju priliku da razviju svoju maštu i kreativnost - istakao je proslavljeni teniser.



Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg rekla je novinarima prilikom posete vrtiću "Ispod lipa" da "Srbija nije bogata zemlja" i da bi zbog toga trebalo da ulaže u svoj najvredniji potencijal, a to su, prema njenom mišljenju, ljudski resursi.

Ona je dodala da u Srbiji postoji mnogo mesta u kojima deca nisu dobila šansu kao u Lešnici i da se takva prilika najređe pruža upravo mališanima koji bi od pohađanja predškolskih programa najviše dobili, a to su deca sa smetanjama u razvoju, kao i najmlađi iz siromašnih porodica ili manje razvijenih i seoskih sredina.

- Toj deci je neophodna podrška da bi razvijala svoje samopouzdanje, ojačala emocionalnu sigurnost i da bi zajedno sa svojim vršnjacima istraživala svet, a najmlađi kojima se pruže kvalitetniji uslovi, bolje uče u školama i imaju manju problema u ponašanju - navela je Rajhenberg.



Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da taj grad godinama vodi odgovornu politiku čiji je osnovni cilj, uz brži ekonomski lokalni razvoj i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, briga o građanima, a pre svega o deci i omladini.

On je dodao da je uz podršku UNICEF-a vrtić u Lešnici opremljen i da su uređeni dvorište i igraonica, čime su najmlađi iz tog mesta i dobili priliku da u najranijem detinjstvu mogu da uče sa vršnjacima igrajući se uz kreativne oblike aktivnosti podšku vaspitača.

Posebna briga je vođena o mališanima iz siromašnih porodica, najmlađima sa posebnim potrebama i romskoj deci, a na taj način Loznica pokazuje spremnost da sprovodi Zakon o predškolškom vaspitanju i obrazovanju na području grada, naglasio je Petrović.

Đoković se, prilikom posete vrtiću u nadležnosti Ustanove za predskolsko vaspitanje i obrazovanje ''Bambi'' iz Loznice, igrao i družio sa više od 40 najmlađih, koji su mu pokazivali prostorije u kojima borave, igre koje su tamo naučili i svoju umešnost u crtanju.

Đokovića je kod vrtića "Ispod lipa", skandirajući njegovo ime, dočekalo više stotina građana, među kojima je bilo najviše omladine, a mnogi su mu se, dok je gledao kroz prozor vrtića, obraćali u želji da dobiju njegov autogram, od kojih su neki imali sreće.



Vrtić "Ispod lipa" otvoren je u okviru saradnje UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centra za interaktivnu pedagogiju, a taj projekat finansijski su podržali kompanija IKEA i teniser Đoković.

Zgrada vrtića u Lešnici, koja ima oko 5.000 stanovnika i udaljena je 15 kilometara od Loznice, prvobitno je bila lokalna ambulanta, a zatim je kancelarija mesne zajednice.

Autor: Sokol Vuk
Izvor: novakdjokovic.com
Foto: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>