Region

Svet

Kako je Milovan Ilić postao Minimaks

Milovan Ilić Minimaks, jedan od najlucidnijih televizijskih i radio voditelja, promenio je učmale novinarske standarde, bio otkrovenje svoga doba, a ostao je upamćen i kao tvorac neprikosnovenog brenda - "Minimaks".

Kako je Milovan Ilić postao Minimaks



Radio emisija "Minimaks" krenula je sa emitovanjem krajem 60-ih godina prošlog veka. Vrlo brzo prerasla je u brend koji je trajao narednih decenija, iako je njeno "rođenje" bilo sasvim neplanirano.

Milovan Ilić Minimaks (1938 - 2005): Velikan zabave i simbol satire
Naime, davne 1967. godine drugi program Radio Beograda imao je nameru da pokrene emisiju zabavnog karaktera. U to vreme, Milovan Ilić, zaposlen na Radio Beogradu, upravo se bio vratio sa odsluženja vojnog roka, te bio bez formalne dužnosti. Stoga su njemu i dodelili obavezu da pronađe nekog glumca koji bi bio u ulozi voditelja takve emisije. Međutim, čim je krenula, stvar je stala! "Probali smo gomilu glumaca, ali nijedan nije bio po volji tadašnjih radijskih moćnika", prisećao se Milovan Ilić.

Onda se neko dosetio: "Da probamo sa Ilićem. Možda bi on mogao da bude voditelj. Pametan je, duhovit, kad priča – svi ga razumemo!", a mladi Milovan je oberučke prihvatio tu ponudu.

"Snimili mene, pročitao ja nešto, trudio se što sam više mogao, smatrao sam da sigurno dobijam zeleno svetlo. Međutim… U to vreme, niko nije mogao preko radio talasa da kaže ni "Živeo Tito!" ako prethodno nije prošao ozbiljnu i strogu komisiju. Stoga, komisija je moj snimak pažljivo preslušala, nekoliko puta, ali nalazi su bili više nego negativni. Nisam ni znao da ne znam srpski (u to vreme srpski jezik se lažno predstavljao kao "srpskohrvatski"). Komisija je pominjala neke vokale, neke nazalne mane… Mnoge njihove reči nisam ni shvatio, ali sam dobro razumeo da od moje voditeljske karijere nema ništa. Opet se oni bace na pronalaženje nekog dokonog voditelja, to jest glumca. Međutim, dokonih, a dobrih nije bilo.

Onda, opet, neko reče: Dobro, Ilić ne govori baš najbolje, ali on priprema tekstove, rubrike, intervjue… Nije loše (a i jevtinije je) da isti čovek bude i redaktor i voditelj!", prisetio se svojih početaka legendarni voditelj.

I tako, Milovan Ilić postao je voditelj! Predložio je da se emisija zove "Minimaks", kao skraćenica od "mini(mum) govora i maks(imum) muzike". Predlog je usvojen, i emisija je zvanično krenula 06.01.1968. U to vreme mlađašni voditelj nije ni mogao da sanja da će skraćenica "minimaks" postati njegov nadimak, a da će on već posle mesec dana emitovanja postati najpopularniji voditelj.

Na današnji dan rođen je šoubiznis!
"Recept je bio sledeći: na početku emisije sam govorio "drage moje i dragi moji", a na kraju "ćao, nema više". Vesti sam nazvao "šta ima novo". Sa mnogim sagovornicima bio sam na "ti", što se za ono vreme smatralo skandaloznim. Muzika je bila komercijalna i atraktivna… Dakle, sve je bilo tako jednostavno i prosto da nije moglo da ne uspe", objasnio je Minimaks uspeh svog brenda.

Emisija "Minimaks" čula se ravno 250 puta i posle tačno 5 godina prestala da postoji. Ukinuta je kao "štetna za omladinu", kao "šund". Emisija je prestala da postoji, ali je Milovan Ilić zauvek ostao - Minimaks.

Autor: Svet Plus Team
Foto: ScreenShot YouTbe

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>